Реклама / Ads
26| 8683 |14.10.2020 НОВИНИ

Гешев съзря политическа цел в опита за отстраняването му. Отчете се като шеф на МВР

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол и разследване и така нататък. Политическата цел не е контрол, а отстраняване на главния прокурор. Това не ме притеснява. Моята работа е на висш административен ръководител. Виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главния прокурор няма да участват в този процес.
 

Това заяви по време на своето изслушване пред правната комисия в Народното събрание главният прокурор Иван Гешев.

 

Изслушването започна с анализ на постигнатите от страна на прокуратурата успехи за изминалите няколко месеца. Акцентът бе върху борбата с битовата престъпност. Той се отчете като шеф на МВР:

 

“Кражбите за първите 5 месеца са намалели с над 20%. Грабежите - с около 19%”, обясни Гешев и допълни, че възрастните хора вече няма да се страхуват дали ще бъдат ограбени.

 

Обвинител №1 отчете и успехите в борбата с телефонните измами.

 

Гешев засегна и темата за проблемите с екологичните престъпления. Спомена изгарянето на отпадъци в пъти над нормата от различни ТЕЦ-ове в страната, коментира и “най голямото екологично престъпление спрямо България - заровени хиляди тонове олово на територията на цялата страна".

 

Главният прокурор обаче не спомена нищо по темата с шкафчето и записите, които предизвикаха огромен скандал в управлението на премиера Бойко Борисов. Не е ясно дали тече разследване.

 

Последваха и въпроси. Пръв се осмели депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

 

Той попита Гешев за последния доклад на Европейската комисия. ФрогНюз припомня, че в документа се засяга темата с върховенството на закона и ролята на главния прокурор, неговата отчетност и липсата на контрол. Засегната бе и темата за делото за фалита на КТБ - казус, който също фигурира в документите на Брюксел.

 

“Проявявам уважение към институцията на Конституционния съд. Това не е избягване на въпроса. Може да се изиска информация по конкретно производство”, обясни Гешев.

Списъци на политици не правим, отсече Гешев и допълни, че е бил изготвен анализ за политическата принадлежност на лицата, които са с повдигнати обвинения.

 

“От него е логично да се констатира, че повечето лица с висок обществен интерес, са представители на най-голямата партия от управляващата коалиция, обясни още главния прокурор.

 

“Виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главния прокурор няма да участват в този процес”, заяви още обвинител №1.

 

“Нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол и разследване и така нататък. Политическата цел не е контрол, а отстраняване на главния прокурор. Това не ме притеснява. Моята работа е на висш административен ръководител”, посочи Гешев.

 

Вероятността да извърши престъпление един главен прокурор е същата като всеки на висша държавна длъжност, категорично заяви още държавният обвинител.


.
Снимка: БГНЕС

 

"Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори да хване мускулна треска", каза още Гешев.

 

"Надявам се, че обективните журналисти ще отразят обективно това събитие. Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата обективност, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България", посочи Гешев. Коментарът му дойде минути след като журналист в залата го замери с листи, а секунди по-късно бе изведен навън.

 

"Не визирам днешното излушване, за мен е удоволствие. Но на събранието на прокурорите заявих, че државното обвинение е подложено на политически натиск", обясни още Гешев.

 

"За мен е ясно като прокурор, че ако го харесват, значи не си върши работата", посочи още обвинител №1.

 

"Логично е да не ни харесват. Важното е да ни харесват българските граждани", заяви категорично Гешев.


Последваха още въпроси. 


Красимир Ципов от ГЕРБ попита Гешев колко от осъдените лица за корупция са на висши длъжности. Той попита и дали има резултати и открити нарушения по време на Приватизацията - една от темите, с които се захвана Гешев. 


“За приватизационните сделки - получили сме анализ от ДАНС за над 50 вече предприятия. Предмет на проверката е неправомерна и потенциално незаконна дейност преди доста години на високопоставени държавни служители”, обясни Гешев. 

 

“Казусът напусна пределите на България и вече носи имиджови последствия”, посочи Явор Божанков от БСП. Изказването му идва в контекста на изтеклите в общественото пространство снимки и записи с премиера. Божанков отправи множество въпроси, които касаят множество скандали, станали у нас през последните месеци.

 

“Има три проверки - едната, касаеща фотографа, проверка по сигнал на бившия министър Христо Иванов за записите, има и проверки, предполагам, касаещи “БарселонаГейт”. Това са три различни казуса в различни прокуратури. Това е което ми е известно. Очаквах да ми бъдат задавани въпроси, засягащи цялостната дейност на прокуратурата. Ще отговоря с информацията, с което съм подготвен. Ако тези въпроси ми бяха предоставени предварително, щях да помоля наблюдаващите прокурори по преценка да ми предоставят информация”, обясни още Гешев.

 

“Българската прокуратура се занимава само с наказателната отговорност, не с административната, още по-малко с политическата. По случая с “АпартаментГейт” се извършва проверка на всички производства”, посочи още главният прокурор.

 

Има ли проверки за превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР по време на протестите в страната, попита още Божанков. 


“Който нарушава закона, той трябва да си поеме отговорността. Не може да се прави разграничаване между полицаи и български граждани. Правата на всеки български граждани свършват там, където те нарушават чужди права. Това трябва да е ясно. Изразявам уважение и към всички служители на МВР”, обясни Гешев, като от там нататък изброи няколко цифри. В СРС се наблюдават още десетки производства за хулиганство, притежание на оръжие и прочее, съобщи още главният прокурор.

 

Той коментира, че в българските медии през последните години се изявяват само адвокати и подсъдими лица и никой не е поставил въпроса как и защо коментират превратно за факти и обстоятелства за досъдебни производства.


"Препоръките на всички европейски институции са за прозрачност и в един момент, когато изясняваме факти и обстоятелства, след разрешение на наблюдаващия прокурор, явно на някой това не му хареса е не иска българските граждани да знаят истината. Явно не се харесва на някой, който се укрива в Дубай, че едва малко над 200 предмета от колекцията му са легални, а останалите изкопани незаконно", каза още Гешев.

 

Крум Зарков попита има ли разследвания за действията на конкретни прокурори, след разкритията на Антикорупционния фонд в поредицата “Осемте джуджета”.

 

“Изразявам съжалението си от случилото се преди малко. Аз съм част от протестиращите и има акции, които не одобрявам. Но това ми дава повод да попитам за статута и функциите на “Бюрото за защита на свидетелите”, попита още Зарков.

 

“Определени политици, журналистически кръгове изпитват "силни чувства" към главния прокурор. Не мога да им забраня. Никога е съм заемал позиция без преди това да има причина, която е основателна и касае или дела с висок обществен интерес или прокуратурата несправедливо е подложена на натиск. Този натиск е срещу независимостта на съдебната система”, коментира Гешев.

 

Произвеждат се действия срещу всички олигарси, срещу които има достатъчно събрани доказателства. Такива действия има и те са безпрецедентни, обясни още Гешев. 


Иронично отговори на въпросите относно разкритията от “Осемте джуджета”. Гешев посочи, че не може да забрани на никого да сее пропаганда с политически и други мотиви. Заяви още, че интервюираното в “сериала” лице е имало няколко тези, а впоследствие се е оказало, че “едни липсващи предмети от жълт метал” са в собственото му жилище.

 

Редица детайли в изказването на Гешев не останаха не забелязани и последваха светкавичи коментари в социалните мрежи: „Това е работа на колегите от Специализираната прокуратура, които работят с Държавна агенция държавна сигурност“. #КогатоГрешкатаЕвярна", написа адв. Емил Георгиев.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10978 |14.10.2020 Студентите от СУ излизат на протест с искане на оставките на Борисов и Гешев . 2| 5632 |14.10.2020 Гешев отива в правната комисия заради доклада на прокуратурата . 35| 8682 |12.10.2020 Ден 96! Протестиращи предложиха Пеевски, Гешев и Борисов да гостуват заедно в ”Панорама” . 18| 9267 |12.10.2020 Предлагат на Севда сценарий! Бойко към Гешев: „Как е, наборе, получи ли петдесетачката?“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads