Реклама / Ads
3| 5838 |08.07.2010 НОВИНИ

Гласуваха без изненада актуализации в бюджета, "сините" играха контра

.
Дянков, по чиято идея се подновяват параметрите в бюджета, се обади само веднъж, коментирайки искане на Румен Петков да се отпуснат пари за борба с комарите край Дунав.
 

Народното събрание гласува днес на второ четене бюджетния дефицит за 2010 г. да бъде 3,68 млрд. лв., което, както предварително беше обявено, представлява 3,8% от прогнозния БВП на начислена основа и 4,8% на касова основа. Синята коалиция гласува против тази точка, както по-рано заяви. Депутатите отказаха да почиват, докато проектозаконът не бъде обсъден до край. Малко след това депутатите приеха общата субсидия за делегираните от държавата дейности към общините да бъде 1 788 075,0 хил. лв. Трансферите за местни дейности, в това число и обща изравнителна субсидия, ще е 206 224,5 хил. лв., а трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища 14 052,5 хил.лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е 110 210,0 хил. лв., в т.ч. за екологични обекти 40 000,0 хил. лв. и за изграждане и основен ремонт на общински пътища 42 500,0 хил.лв. и по общини. Парламентаристите приеха и 26-те млн. лева в повече за здравното министерство, които МС беше обещал на Анна-Мария Борисова.

Обсъждането на актуализацията на бюджета на второ четене в парламента отново изправи на нокти депутатите от управляващото мнозинство и опозицията. Народните представители отхвърлиха предложението на БСП дебатите по актуализацията да се предават директно по БНТ и БНР. Вместо това държавната телевизия излъчваше "Дързост и красота", както и запис на "Жените" с Марта Вачкова.

Финансовите параметри на бюджета поставиха председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова в абсурдна ситуация, след като зацикли при четенето на записаната цифра - 15 232 294, 4 хил. лв., колебайки се за какво става дума - за  милиони ли за милиарди. Този конфуз на Менда Стоянова поизнерви и парламентарния шеф Цецка Цачева, която неколкократно я призова да прочете правилно числата. А Веселин Методиев от ДСБ обясни на колежката си, че така се записват цифрите - за улеснение на финансистите.

Трябва да се предприемат мерки за ограничаване на разходите, заяви Мартин Димитров от Синята коалиция. Той  прогнозира още, че дефицитът ще продължи да върви нагоре. Положението е тежко, искаме това правителство да успее, но така няма да успеете, категоричен бе лидерът на СДС. Вижте колеги, какво стана с Румъния, вижте какво стана с Гърция, това ли искаме?, обърна се синият лидер към колегите си. Безсмислено е, според него, да се прави актуализация, за да се увеличават разходите на държавата.

Като ги говорите тези верни неща, г-н Димитров, кой ли ви слуша, с тези думи към Мартин Димитров се обърна Лютви Местан от ДПС. Не ги ли видяхте тези неща във философията на бюджета на първо четене, попита още той.

Няма по-голямо политическо унижение от това да не знаеш дали си опозиция или управляващ, обърна се към Мартин Димитров Драгомир Стойнев от БСП. Той призова колегата си от Синята коалиция да бъде последователен партньор на ГЕРБ и да подкрепят актуализацията на бюджета. В новия бюджет е предвидено приходите да бъдат 15,2 млрд. лв., а разходите, трансферите. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз ще бъде на обща стойност от 18,9 млрд. лв.

До почивката, която винаги е в 11 часа истински дебат не се състоя, а само изказвания от парламентарната трибуна в защита на конкретни политики, които споделят отделните партии. Досега думата не са взимали депутати от "Атака" и независимите народни представители. Изказване не е направил нито един от присъстващите министри, включително и финансовият министър Симеон Дянков.

Единственото изказване, което направи финансовият министър малко след това, беше във връзка с искане на "Коалиция за България" за отделяне на 1 млн. лв. за борба с комарите в общините по поречието на река Дунав. Дори и това искане беше коментирано едва след изрично настояване на председателя на НС Цецка Цачева.

„Не са необходими допълнителни държавни средства за борба с комарите. Вече има заделена известна сума в направлението за бедствие и аварии. Съвместно с румънското правителство работим по въпроса“, беше лаконичният отговор на финансовия министър.

По думите на Румен Петков липсата на пари за борба с комарите е сериозен проблем за 600 хил. души у нас.

При променената фискална рамка се прогнозира дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма в размер 4,8% от прогнозния БВП, което се формира от дефицит в размер 3,9% от прогнозния БВП по националния бюджет и дефицит в размер 0,9% от прогнозния БВП по европейските средства. Ревизираните прогнози за 2010 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Не се предвижда промяна на трансферите за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предвижда се с промени в Кодекса за социално осигуряване да се отложи увеличението на добавките към пенсиите на хората над 75-годишна възраст и на преживелия съпруг, което ще позволи да бъдат спестени около 142 млн. лв. през 2010 г.

142 млн. лв. допълнително ще се изразходват за дейностите по социалното подпомагане в изпълнение на договорените с Националния съвет за тристранно сътрудничество мерки. За финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение - магистрали, пътни възли и др., са планирани 180 млн. лв, а 116 млн. лв. трябва да бъдат похарчени за премиране на тютюнопроизводителите през 2010 г. Изготвените оценки от Агенция „Митници" очертават неизпълнение на годишните разчети за 2010 г. на приходите от акцизи с около 680 млн. лв. Очаква се приходите от корпоративни данъци на годишна база да останат с около 270 млн. лв. под разчета.

Вчера вицепремиерът и фининсов министър Симеон Дянков обяви, че и следващата година в бюджета на страната ще бъде заложен дефицит, но той ще е под допустимия от максимум три на сто. Припомняме, на първо четене актуализация бюджет получи само 120 подкрепа, при положение че от Синята коалиция подкрепиха финансовия план, макар и да се разграничиха от правенето му. След първо четене както от СДС, така и от ДСБ отправиха остри критики, като СДС обявиха, че няма да дадат сега подкрепата си. Така министър Симеон Дянков може да разчита само на твърдите гласове на ГЕРБ и на „Атака".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4611 |14.04.2010 Прегласуваха НПК, отсвириха президентското вето . 0| 4889 |23.12.2009 Гласуваха 25 млн. лева за 940 800 пенсионери . 4| 5132 |27.11.2009 Р. Желева: България ще бъде приятно изненадана . 1| 4419 |16.10.2009 Гласуваха промените в закона за ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads