Реклама / Ads
33| 90627 |01.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Главният прокурор Сотир Цацаров подаде оставка! Мотивите - само тук

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров е подал оставка. Тя е депозирана във Висшия съдебен съвет, където ще бъде гласувана в сряда. Със сигурност тя ще бъде подкрепена, тъй като Цацаров е провел предварителни разговори с колегите си от прокурорската квота и тези от квотата на Пеевски.
 

Това съобщи за Фрог нюз говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Сотир Цацаров ще изпрати и отворено писмо до медиите, в което ще опише мотивите си за това решение. Успяхме да се доберем до текста, от който ви предлагаме откъси.

Не подавам оставка по „лични причини“ или заради „здравословно състояние“, както сме свикнали да чуваме. Проблемът е морален. Повече от шест години изпълнявам прищевките на Пеевски и компания. Не мога повече. Издължих се на Доган за подкрепата му при назначаването ми на поста – нито един милионер от ДПС не е проверяван за каквото й да било. Всички лица, които са поискали, са назначени на съответните постове в магистратурата, службите и в различни ведомства. Прикрих и контрабандата на цигари от „Булгартабак“. Прикривах истинските собственици на „Булгартабак“ и дадох възможност тютюнопроизводството да бъде ликвидирано, заради бизнеса на двама-трима босове от ДПС, които изкупуват продукцията и я препродават в чужбина.





Трудно взех решението, пише още в писмото. Знам, че прокуратурата е с най-ниско доверие от институциите. Знам че заслугата е главно моя. Нали аз назначих Иван Гешев първо за шеф на Специализираната прокуратура, а след това и за мой заместник. Давах си сметка до какво ще доведе това, но бях длъжен да го направя, защото никой друг не искаше да се захване с делото „КТБ“. Гешев не само се съгласи, но заяви, че може да вкара в ареста половин България, но ще се справи с поставената задача. А тя, както всички вече са наясно, е от най-високите етажи на политиката.

Сега се вижда, че главният ни свидетел Бисер Лазов се проваля, но не разполагаме с друг. Целта е да се отрича колкото може по-дълго главната роля на Пеевски и кръгът зад него във фалита на банката.

 

Съжалявам и за натиска, който упражних върху бизнесмена Сашо Дончев на срещата в ЦУМ. Беше глупаво, но такава бе повелята…

 

Давам си сметка и за срива на свободата на медиите. Намесвал съм се, за да бъдат отстранени журналисти като Сашо Диков, Люба Кулезич, Ана Цолова и др., както и да бъдат проверявани постоянно най-критичните медии към мен, политиците и властта. На най-гласовитите сме повдигнали обвинения. Наша е властта – правим го. Всеки на мое място би го направил, защото такъв е моделът. Не съм нито Васил Левски нито Христо Ботев – обикновен български магистрат съм. Издигнах се до този пост благодарение на моята упоритост и познаване на изискванията на българската политика. Левски и Ботев са едни наивници, които в днешните условия щяха да гният в ареста докато им се случи някоя злополука…

 

Откритото писмо на Цацаров описва и други случаи, за които той съжалява. Като договорката с руския му колега Юрий Чайка, например, да се прикрие случаят с отравянето на бизнесмена Емелян Гебрев, сина му и негов колега от руски агенти. За първи път разкрива и защо е привикван от турския президент Ердоган, за какво са го разпитвали американски спецове в Дубай и пр. Откровен е за ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Знаех, че случаят е много мръсен и съшит с бели конци, затова възложих задачата на Гешев. Може да бъдат оправдани, защото няма доказателства, но те трябваше да бъдат отстранени. Да, трябваше в онзи момент.





Превземането на либийския танкер „Бадр“ също бе разпоредено. Не мога да кажа в момента от къде и кого. Някой ден…

 

Нахлуването в адвокатски кантори и жилища бе незаконно, но и това бе част от плана. Не можех да се възпротивя.

 

Чашата преля, когато избухна скандалът с апартаментите на Цветанов, Цачева и другите. Знаех, че ще трябва да ги вадим от калта и да ги изкарваме по-чисти от изворна вода. Цветанов ми звъни през пет минути. Все повтаря, че има голяма заслуга за назначаването ми и трябва да му се реванширам. Звъни ми – шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Никога не съм го харесвал, защото за да седне в стола ми е готов да свърши неща, за които дори Гешев би се замислил.

 

Има моменти в живота на човек, в които той си дава сметка, че освен пари и кариера, има и други ценности. С оттеглянето си от поста Главен прокурор, искам да потърся именно тези ценности. Знам, че тези признания, ще бъдат възприети като първоаприлска шега, но не мога да чакам повече. Корупцията наистина погубва тази страна. Затова реших, че поне веднъж в живота си човек трябва да постъпи почтено. Поне веднъж…

 

Така завършва изложението на Сотир Цацаров. Очаква се изявление на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, считан за един от най-доверените хора на Цацаров и Пеевски.

 

Екип

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13665 |18.03.2019 Как прокурор Гешев и ченгетата ни ще ограмотяват ФБР за ОПГ и други спец гяволии . 5| 12788 |07.03.2019 БНТ тръгна на война с Валя Ахчиева, даде я на прокурор заради измислен документ . 4| 5937 |12.02.2019 Цацаров крие кои прокурори са ходили в Русия . 2| 5877 |06.02.2019 Радан Кънев: Ще подкрепи ли Цачева Кьовеши за Европейски главен прокурор?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads