Реклама / Ads
0| 4125 |24.01.2017 НОВИНИ

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

.
В периода 07 януари - 20 януари в централите ТЕЦ ”Марица Изток” 2, ТЕЦ ”Бобов дол” и ТЕЦ ”Марица 3” - Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции. Това съобщават от енергийното министерство, обявявайки резултатите от своя проверка.
 

От 20-ти януари до настоящия момент включително, доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества, е установила проверката на Министерство на енергетиката.

 

За да се гарантира сигурността на електроенергийната система в страната, екипи на министерството са извършили на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Проверката е съвместна със специалисти - маркшайдери. Тя е направена във връзка със задължението на централите по Наредба 11 от 2004 г. за резервите от горива.

 

В съобщение до медиите от енергийното министерство посочват, че към 6 януари складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията на Наредба 11.

 

Освен това централите - ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ 3 - Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" имат задължения и съгласно договорите с "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

 

Заради трайно ниските температури и влошените зимни метеорологични условия, както и достигнатото рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, от 7 януари е активиран студеният резерв.

 

От министерството посочват, че заради увеличеното производство на ток се е наложило да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад. Заради ниските температури и влошената метеорологична обстановка е било създадено временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от Маришкия басейн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 19823 |22.01.2017 Раздор в патриотичната коалиция заради президента Радев . 3| 4299 |22.01.2017 Заради дупки почна спешен ремонт на магистрала „Марица“ . 2| 4423 |21.01.2017 Борисов предложи помощ на Орбан заради загиналите деца . 4| 4377 |21.01.2017 Борисов: Българите бягаха в Гърция заради мръсното Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads