Реклама / Ads
3| 8772 |22.08.2013 НОВИНИ

Гора в "Иракли" стана жертва на омразата между концесионер - палаткуващи?

.
Палаткуващи и концесионери споделят обща граница - река Вая Източник: Булфото
Пожар в парцелите с бадемови насаждения в местността „Иракли” се е възпламенил днес около 10:50 часа, съобщи Вихрен Кюркчиев, управител на туристическа база „Иракли”. Огънят е обхванал гористата местност на границата с неохраняемия плаж „Иракли", южно от река Вая, пише Кюркчиев в електронно съобщение до медиите.
 

„В района на огнището има разположени стотици палатки и са обособени нерегламентирани къмпинги. По всяка вероятност някой от палаткуващите е оставил незагасено огнище, което е подпалило бадемовите насаждения”, добавя Кюркчиев.

Не е ясно откъде той прави предположението, че огънят е предизвикан от „палаткуващи”. От снимката, която Кюркчиев прилага, се вижда ясно, че пламъците са били в полето над плажа, където любителите на спането под открито небе нито опъват биваци, нито палят огньове, предава бТВ. Къмпингуващи от години на „Иракли” припомнят, че палатките се опъват на плажа и между дърветата непосредствено след пясъка, а не в полето, с бадемовите насаждения.

Веднага след като прави предположението, че пожарът е предизвикан от палаткуващи, далеч преди да е завършило следствието за причините, Кюркчиев добавя, че огънят е загасен благодарение на намесата на концесионера на охраняемата част от плажа.

„Концесионерът на съседния охраняем плаж „Река Вая" сигнализира незабавно за пожара на телефон 112. Негови служители и работещи в туристическата база започнаха да гасят с подръчни средства пламъците до пристигането на пожарните. В същото време започнахме спешна евакуация на палаткуващите от подпалените масиви, като първи от огнения капан бяха измъкнати жените и децата.

В операцията по гасенето на пожара се включиха и много доброволци от почиващите в района туристи. На място пристигна един противопожарен автомобил и една водоноска, които заедно с доброволците загасиха опасния пожар за около 1 час. Работник с трактор на местен арендатор, който работеше в района, оказа огромна помощ. Той локализира чрез дълбоко разораване от всички страни пожара, като го обгради с широки бразди, което спря разпространението на огъня навътре в гората и спаси защитената местност „Иракли” от пълно унищожение. Имаше реална опасност огнената стихия да вземе много жертви от туристите, почиващи на палатки. Опожарени са повече 150 дка”, пише в съобщението.

Отношенията между къмпингуващите на „Иракли” и концесионера са много обтегнати от няколко години. Пикът на конфронтацията обаче настъпи това лято, когато последният реши да отреже къмпингуващите от достъп до течаща вода и прекрати договора на наемателите на старото заведение, което бе посещавано основно от къмпингуващи. Хора, които от години прекарват лятната си почивка на палатка в местността, твърдят, че с тези действия концесионерът иска да прогони къмпингуващите и да превърне „Иракли” в поредния бетонен черноморски квартал. Впрочем планът на концесионера бавно започва да сработва и това лято на мястото на стария къмпинг вече има полуготови „малки къщички”.

Преди повече от месец между концесионера и малка част от „палаткуващите” възникна конфликт, който бе разрешен с намесата на полицията, чийто представители вече трайно са се настанили в района.
Съобщението на Кюркчиев завършва с изказване на благодарност към всички, които с общи усилия са помогнали за потушаването на огъня.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 90| 5064 |21.08.2013 Бареков стана лидер на движение . 10| 7175 |19.08.2013 Вдовицата на Николай Добрев - Елка, стана експерт на парламента . 48| 5726 |12.08.2013 БСП ще спасява българската гора . 5| 7301 |12.08.2013 Половин София остана без ток, МОЛ-ът на "Стамболийски" пак изпуши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads