Реклама / Ads
14| 3955 |15.02.2022 НОВИНИ

Горанов нападна премиера за Гугъл и се оневини за Комисията по хазарта и 60-те милиона от Божков

.
Министър-председателят Кирил Петков още от първите си дни в политиката показа силно неуважение към правилата. Първо, той си позволи да декларира невярна информация за собствения си статут като гражданин пред президента, впоследствие в момента, в който беше определен с указ на президента за министър, преди да влезе в сила си позволи да изпраща писма към БНБ, без да има представителна власт.
 

Мога и много други примери да дам, но това показва една припряност и изнервеност да се покажат резултати на самоувереност, която е хубава и похвална, но граничи с авантюра. Защото в една правова държава промяната трябва да е за добро.

Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов пред bTV.


Аз мисля, че минаха вече доста години и има инструменти на демокрацията, които работят, може би несъвършено, но в края на краищата нашата демокрация е относително млада и аз смея да твърдя, че до голяма степен може да се смятаме за правова държава. Всички претенции към реда в държавата минават през по-скоро претенции някой да овладее властови механизми, а не толкова към едни или други решения.


Не е сериозно министър-председателят Петков да използва статии на Гугъл, аз ще предложа на мои колеги в парламента, на Росен Желязков, който беше министър на информационните технологии, да впишем в бюджета на МВР 10 милиона за разходи за Гугъл. Не е сериозно по такъв лековат начин да се прави шоу в тази държава, допълни Владислав Горанов.


Три пъти ме разпитаваха за Божков и хазарта след 2020 г. Разпитван съм и пред полицията Ако има данни за престъпление има начин да действа, но не чрез Гугъл. Вие виждатели си 60 млн. Това трябвало да е дошло в МФ със сакове, и камерите е трябвало да ги засекат,  оправда се Горанов.


Той призна провала на Комисията по хазарта. Но се еневини пак, като каза, че в нейното управление са участвали и други нституции, които също носят отговорност.  "Хора с опит в хазартния бизнес са подали заявление до комисията, която по нейна причина 2014 г. е одобрила правилата за организиране на хазартна игра и по неясни причини години наред това се е случвало. Финансовият министър е второстепенен разпределител на бюджета".

 

Загрижен съм, че има много по-важни неща. Кога например планът за възстановяване и устойчивост ще бъде одобрен? Всички пари трябва да се договорят. Всички разходи трябва да се определят и да са изхарчени до 2026 г. Нямаме план и загубихме шансове да получим аванси по този план. Всички проекти трябва първо да се финансират от бюджета. Това за мен са по-важните въпроси, заяви бившият финансов министър.

 

Виждам авантюра в сегашното управление и системните партии, които го подкрепят, ще платят цена за това. Но и това ще мине, посочи Горанов.

 

Трябва да бъдем загрижени за фискалната промяна. Финансовият министър вярва че като харчиш създаваш социален растеж. В някои езици думата „харч“ се превежда „троша“. Хвалим се, че сме на добра траектория, но няма нито един анализатор, които да потвърждават оптимизма на Министерство на финансите. Инфлацията е силно подценена. Това е печелене на политическо време. Честно е да харчиш толкова колкото спестяващ. Такова рязко увеличаване на дефицита нарушава обществения договор, коментира още бившият финансов министър.



Според Горанов правителството харчи пари за два мандата. То трябва да харчи толкова колкото изкарва обществото в рамките на мандата. Малките и отворени икономики като България не могат да вземат от лошите примери на държави от ЕС и Еврозоната. Опитът чрез запушване на устата на всички в коалицията е покупка на политическо време. Това означава загуба на политическо време за управляваните, каза още Горанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3314 |13.02.2022 Горанов контрира: Премиерът претопля една стара тема . 19| 4181 |13.02.2022 Атанас Атанасов: Историята с привикването на премиера е абсолютна злоупотреба с власт . 39| 7441 |12.02.2022 Премиерът Петков: В списъка за корупция са Бойко Борисов и Владислав Горанов . 15| 3755 |11.02.2022 Прокуратурата за списъка с 19 лица на премиера Петков: Изпратихме искания до МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads