Реклама / Ads
24| 4689 |24.08.2020 НОВИНИ

Гореща точка: Беларус. Полицията арестува двама опозиционери на Лукашенко

.
Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
Режимът на Александър Лукашенко вкара в ареста двама опозиционни лидери. Задържани за подбудителство и организация на неразрешени масови събития са били Олга Ковалкова и Сергей Дилевски.
 

Двамата са били на посещение при стачкуващи работници от Минския тракторен завод. Именно тогава са били посрещнати от униформените, които са ги отвели в ареста.

Дилевски е представител на стачния комитет на Минския тракторски завод (МТЗ), а Ковалкова е сътрудник на кандидата за президент Светлана Тихановская - опонентът на Лукашенко.

 

В гореща точка се превърна Беларус след президентските избори в началото на август. Вотът бе спечелен от Лукашенко, като според преброяването той е получил 80% от гласовете. Смята се обаче, че изборите са били манипулирани с цел Лукашенко да затвърди диктатурата си. Сегашният президент управлява вече 26 години.

 

Демонстрациите са изключително масови. Стигна се и до ескалация на напрежението - задържани от полицията бяха хиляди, ранените са стотици. При протестите има и няколко загинали. Вчера Лукашенко се разходи пред резиденцията си със зареден автомат и поздрави полицейския кордон пред сградата. На място има и бронирана техника. Медийната цензура също е изключително силна - според държавните медии демонстрантите са няколко десетки хиляди, докато опозиционните журналисти твърдят, че те са над 100 000.

 

Задържането на опозиционерите е след неделната демонстрация в Минск, която привлече близо 200 000 души с искания за оставката на президента Александър Лукашенко и нови избори.

 

Новината за арестите идва и няколко дни след новината, според която прокуратурата е започнала разследване за опит за държавен преврат, след създаването на Координационния съвет на опозицията, в който влизат редица известни граждани на страната, както и нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5454 |20.08.2020 Гореща точка: В Беларус прокуратурата разследва опит за държавен преврат . 11| 5632 |19.08.2020 Манол Глишев: Есента ще е по-гореща от лятото . 17| 4732 |19.08.2020 Гореща точка: Беларус. Лукашенко обвини опозицията в опит за преврат . 23| 5132 |13.08.2020 Гореща точка: Беларус. Арестуваните срещу режима на Лукашенко са хиляди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads