Реклама / Ads
4| 5149 |18.04.2011 НОВИНИ

ЕК ни готви санкция заради евродипломите

.
"Юроактив"съобщава,че Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради административните пречки, които страната ни поставя за признаването на дипломите от университети в ЕС.
 

Европейският комисар за образованието Андрула Василиу е получила множество жалби от българи, които се оплакват, че сложната и тромава бюрократична процедура за признаването на дипломи у нас им е попречила да започнат работа или да продължат обучението си. От писмата на наши студенти става ясно, че е необходимо те да чакат повече от година, за да бъдат документите им признати.

Поради тази причина ЕК ще обмисли започването на наказателна процедура, ако прецени, че продължителността на процеса по признаването или таксите, които се вземат, са неоправдани и ако се установи, че подобни практики нарушават правото на движение на студентите, отбелязва още изданието, позовавайки се на говорителя на Василиу Денис Абът.

Откриването на процедура предвижда като последна мярка България да бъде изправена пред Съда на Европейските общности в Люксембург.

Статията цитира случаи, в които студент е трябвало да докаже на комисията към министерството на образованието, натоварена с признаването на дипломите в Националния център за информация и документация НАЦИД, че Сорбоната - най-старият университет в ЕС, е законен. При друг случай от доктор на науките е било поискано да резюмира на български дисертацията си, за да може тя да прецени дали да му признае научната степен.

По данни на "Юроактив" над 80 000 българи имат дипломи от западни университети и всяка година между 7 000 и 8 000 завършват извън България.

Според изданието, хората които искат да се върнат, за да работят или учат у нас губят между шест месеца и една година, както и сума, приближаваща се до средната заплата от 350 евро, за да легализират образователния си ценз. Посочва се, че българските власти не признават удостоверенията за завършена степен, издавани от европейските университети и дипломантите трябва да чакат с месеци докато се получи оригиналът на дипломата.

Държавата изисква всички документи (девет на брой според наредбата за държавните стандарти за признаване на академична степен) да се приведат от заклет преводач, да се плащат държавни такси и да бъдат заверени от нотариус.
"Процедурата по легализация в България е прекалено тежка", е цитиран да казва евродепутатът Ивайло Калфин, който се опитва да я улесни, като настоява за това както пред европейските институции, така и пред българското правителство.
"Смятам, че процедурата е излишно утежнена. България, която често е критикувана заради недостига на административен капацитет, не може да си позволи да отсява по бюрократични причини хора, които искат да се върнат обратно и са завършили добро образование", добавя евродепутатът пред "Юроактив".

От министерството на образованието, с което са се свързали от медията, отговорят, че вече са подобрили процедурата и признаването на диплома отнема два месеца, а половината от заявките се разглеждат в рамките на месец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4695 |18.04.2011 Цветанов погва шофьорите заради наркотици . 25| 6526 |16.04.2011 Ел. Йончева: Не са ми давали пари заради Станишев . 6| 5093 |14.04.2011 Атакуват министър Ангелов заради "Дръзки" . 6| 4689 |13.04.2011 Корнезов писа слаб на ГЕРБ заради БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads