Реклама / Ads
25| 5105 |26.01.2013 НОВИНИ

Говорителят на ЕК: Следим ви внимателно; изразявахме тревога по различни поводи

.
Марк Грей
След доклада за Румъния ще информираме Съвета за проблемите в България. Следим внимателно ситуацията във вашата страна и при нужда нищо няма да ни попречи да излезем с доклад и преди предвидения за края на 2013.
 

Това съобщи по БНР говорителят на ЕК Марк Грей. Експерти следят ежедневно какво става у нас и могат във всеки един момент да дадат оценка за това. "Не е предвидено нищо, извън доклада, който е планиран за края на тази година. Наблюдаваме ежедневно развитието на нещата и нищо няма да ни попречи при нужда да има доклад и преди тази дата", поясни Грей и добави, че е много важно да се направи разграничение между официалния доклад за Румъния и техническото обновяване на информацията, което не е писмено.

"Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме възможността да информираме страните-членки и за развитието на нещата в България. Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма", каза  Грей. 


"Няма точна дата за представянето на тази устна информация. Ще е вероятно до няколко седмици, след като представим румънския доклад. Информацията за България ще е на експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри. Говорим за официално експертно ниво"..."Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи. Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата. Много пъти вече ясно казахме позицията си за всички дебати и противоречия, които видяхме около процедурите и хората, свързани с тези ключови назначения", каза Грей.

"За нас ударението ще е там и при това представяне на актуалната информация за България. Но това е един постоянен процес. Това не е като редовен доклад, при който определяме дата и подготвяме оценката си и на тази дата я публикуваме. Това е процес в развитие", съобщи още Грей.


"На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България"... "Вярно е, че изразявахме тревога по различни поводи – много често, свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати. Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции", добави той. 

Грей подчерта още веднъж, че това е неофициален доклад. "Това е част от процес, който позволява на ЕК да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния", каза говорителят на ЕК Марк Грей.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5070 |19.12.2012 ЕК предупреди: Следим ви отблизо! . 19| 5059 |15.09.2011 Говорителят на ГЕРБ: Цветанов е цитиран неправилно . 0| 5113 |26.05.2010 Следим всеки депутатски глас в интернет . 0| 5017 |23.09.2009 Следим движението на влаковете вече по интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads