Грах, сухари, майонеза - експерти алармират за все повече бяла захар в евтините храни
Екипът на френската асоциация, която работи и в други европейски страни, изследва 12 хранителни категории. Проучването се прави в пет големи вериги супермаркети в страната, които обаче имат магазини и извън Франция. Накратко, анализът показва, че колкото по-евтин е даден продукт – толкова повече е добавената захар в него. И ако искате да се храните по-здравословно, трябва да избирате по-скъпите стоки, разказва NOVA.
Наричат я "бяла отрова". И ако в миналото захарта е била достъпна само за елита, то години след това се превръща в бърз източник на енергия за работниците в новия индустриализиран свят. Захарта се съдържа естествено в определени храни и употребата и в умерени количества може да бъде полезна, но бялата захар добавена в почти всичко, с което се храним, кара ума и тялото ни да страдат.
"Предлаганата храна в магазините днес е твърде сладка. Захар може да откриете в почти всички продукти - не само в сладките, но и в солените. Намира се в консервираните зеленчуци, в пиците, в замразените продукти, в сосовете и подправките. Това е феномен, който здравните експерти осъждат", посочва мениджърът на компанията Одре Морис.
Морис е част от екипа на потребителската организация FoodWatch. Тяхно проучване разбуни духовете във Франция и повдигна много въпроси. "Анализирахме повече от 460 продукта в 12 хранителни категории, в които не би трябвало да открием добавена захар. Не говорим за бонбони, сладоледи или сладкиши, а за консервирани зеленчуци, песто, майонеза - в солени храни. Проблемът е, че в тези дванадесет категории най-евтините продукти системно съдържат повече захар от най-скъпите, което означава, че при ограничен бюджет за храна, в супермаркета не може да направите избор за здравето си", допълва той.
Според него обяснението има няколко хипотези. "На първо място, захарта е евтина суровина, която ще направи икономии в производствените процеси. Тя е подобрител на вкуса, сгъстител, консервант. И освен това - защото имаме навик за сладост. В продуктите се добавя захар от години. Потребителите са свикнали да имат този вкус и го търсят", казва още той.
А търсеното определя предлагането – петте най-евтини консерви с грах съдържат средно 43% повече захар от петте най-скъпи. 417% повече захар има в опаковките с майонеза на ниска цена, а най-евтините сухари са с 24% по сладки от по-скъпите.
На въпроса дали проучването се отнася само за Франция или има марки продукти, които се разпространяват на европейския пазар Одре отговаря: "Проучването ни е проведено в основните френски супермаркети. Не можем да направим заключение, че тази практика съществува и в други европейски държави, нито че продуктите, които се продават във Франция се предлагат със същите рецепти в други страни. Но супермаркетите от нашето изследване продават същите продукти и на други места в Европа", твърди Морис.
Гарантира ли ни по-скъпото - по-добро качество и как потребителя трябва да реагира? На този въпрос Одре отговаря: "Когато пазарувате с ограничен бюджет може да бъдете внимателни за количеството захар, посочено върху етикета, но ако не може да си позволите да купите най-скъпия продукт, от същата категория, за съжаление нямате избор."
Food Watch инициира гражданска петиция, която събира хиляди последователи във Франция. Реакция последва и от френското здравно министерство. "Затова ние призоваваме за гражданска и медийна мобилизация, която ще принуди политическите и икономически лидери да действат", казва още той.
Моля, подкрепете ни.