Реклама / Ads
8| 5453 |06.06.2015 НОВИНИ

Гръцките банки-в най-лошо положение от началото на кризата

.
Банките в Гърция са в най-лошото си положение от началото на кризата. Според източници от банките, влоговете са се свили до под 130 милиарда евро, и това е най-ниското ниво през последните 11 години, информира сайтът за новини от Гърция grreporter.info.
 

И още: Необслужваните кредити са  скочили до 80 милиарда евро и това е исторически отрицателен рекорд. Драстично са намалели вноските по нови кредити, както и исканията за предоставянето на такива.

 

През юни 2012, когато страната също беше в тежко положение и имаше риск за излизане от еврото, вложенията се бяха свили до 150 милиарда евро, тоест с 22 милиарда повече от днес.

 

В края на октомври влоговете на домакинствата и на фирмите са били 164,5 милиарда евро. Обаче несигурността в страната, последвала след избора на президент и предсрочните парламентарни избори, както и продължаващите безрезултатни преговори с партньорите, предизвикаха голяма вълна на изтичане на влогове. Според представители на банките, днес вложенията на частни лица възлизат на 128 милиарда евро, тоест загубени са над 36 милиарда само за 7 месеца.

На исторически ниски нива са и акциите на банките. Търгуват се на цени, много по-ниски от тези, при които беше извършена рекапитализацията през 2012 г., когато банките бяха с отрицателни собствени капитали. Показателно е, че вчера банковите акции спаднаха с над 10% като отзвук от решението на правителството да слее вноските към МВФ.

 

В същото време рязкото влошаване на икономическото състояние води все повече домакинства и фирми до невъзможност да плащат задълженията си към банките. Заради несигурността през първото тримесечие бе отбелязано увеличаване броя на необслужваните кредити, след като около година техният брой намаляваше.


Представители на банките смятат, че необслужваните са надминали 35% от общия размер на кредитите, което съответства на 80 милиарда евро. От банковия сектор предупреждават, че ако положението на икономиката не се нормализира скоро и не се достигне до резултатно решение на този голям проблем, банките ще се нуждаят от допълнителни капитали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5413 |07.04.2015 Министър на Меркел: Глупост са гръцките искания за репарации от Хитлер . 0| 4273 |24.11.2014 И гръцките авиодиспечери ще стачкуват в четвъртък . 3| 4782 |10.11.2014 ИМП: България е най-лошото място за живеене в Европа . 6| 4383 |12.10.2014 Ю. Асланов: Коалиция на всяка цена е най-лошото решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads