Реклама / Ads
1| 3804 |11.09.2023 НОВИНИ

Гръцките власти предупредиха: Опасността от наводнения не е преминала

.
Източник: БГНЕС
Гръцките власти предупредиха, че опасността от наводнения не е преминала. Високото ниво на река Пеней все още застрашава населени места и квартали.
 

Доброволци и гражданска защита през почивните дни правиха насипи в опит да блокират преливането на реката в критичните точки. 

 

Квартали на Лариса се напълниха с кал. Лекари предупредиха, че всяка застояла вода трябва да се третира като потенциално замърсена.

 

Гръцкото правителство, че ще бъдат покрити до 80 процента от сумата за възстановяването на засегнатите от наводненията домове, докато за животновъдите и селскостопански предприемачи щетите ще бъдат покрити до 70 процента.

 

От днес ще заработи и Интернет платформата, чрез която ще се оказва първа финансова  помощ на пострадалите хора.

 

Спешната еднократна помощ за повредени и разрушени жилища ще бъде до 10 000 евро, а за подпомагането на бизнеса ще бъде до 4 000 евро.

 

Същевременно ще бъде предоставена финансова помощ от 6 000 евро за покриването на щети върху домакински уреди и първоначален ремонт на жилища.

Предвиждат се и редица данъчни облекчения и други помощи за засегнатите от наводненията. Цялата сума, която гръцкото правителство ще отпусне се изчислява на 45 милиона евро.

 

Междувременно, броят на жертвите на наводненията, които оставиха под вода цели села и райони в Префектура Тесалия в Гърция, достигна 15 души.

 

Двама души, австрийска двойка, която е трябвало да се бракосъчетае в  района на планината Пилио, продължават да са в неизвестност.

 

Тесалия, един от основните селскостопански райони на страната, е тежко засегнат от наводненията. 

 

Град Лариса е потопен в кални води, а град Волос вече осми ден е без вода.

 

Няколко села в планината Пилио остават без електричество и вода, като достъпът до тях е много труден, тъй като пътната мрежа в района е силно повредена.

 

Следващата битка в районите под вода е за опазването на общественото здраве, тъй като има риск от болести, отбелязват властите в Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3709 |05.09.2023 Еквадорските власти спипаха над един тон кокаин в пратка за Германия . 2| 4190 |30.08.2023 Гръцките власти насърчават раждаемостта с 2,7 млрд. евро . 3| 4765 |26.08.2023 Гръцките власти погнаха подпалвачите, масови арести в страната . 1| 2708 |22.08.2023 Гръцките власти алармират: Невъзможно е да се овладее огънят в Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads