Реклама / Ads
0| 4825 |24.01.2011 НОВИНИ

Грипът превзе и Шумен

.
снимка: Булфото
Грипна епидемия е обявена в Шумен, след като заболеваемостта достигна 252 на 10 000 души.Това съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.
 

Спират се плановите операции и свижданията в болниците, детските и женски консултации, задължителните имунизации и реимунизации.

Епидемиолозите препоръчват да бъде обявена грипна ваканция, ако заболеваемостта от остри респираторни заболявания в училищата достигне 30%.

Към момента грипна епидемия е обявена и за областите Кюстендил, Пазарджик, Плевен, София-област и София-град.
По-късно днес ще стане ясно дали ще бъде обявена епидемия и в областите Бургас и Варна.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановите операции; свижданията в лечебните заведения.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, за бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това се препоръчва на гражданите: ограничете посещенията на масови прояви; да избягват контактите с болни хора; да се пазва добра лична и битова хигиена; При поява на грипни симптоми веднага да се консултират с личните си лекари. При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция; не се лекувайте сами; при самолечение често се стига до усложнения; при неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. изчакването може да бъде много опасно за здравето; хранете се с разнообразна лека храна и пийте много течности; ограничете контактите си с членове на семействата и други хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5056 |21.01.2011 Грипът превзе София, обявяват епидемия . 3| 4860 |19.01.2011 Грипът превзема страната . 1| 6659 |30.12.2010 В Шумен ще има парно до 5 януари . 2| 5126 |28.12.2010 МВР шеф остава под домашен арест в Шумен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads