Реклама / Ads
0| 6489 |31.03.2022 НОВИНИ

Грозев: И в Украйна, и в България местни политици и журналисти работят за Кремъл

.
Огромно количество агенти на ФСБ са хвърлени в проекта в Украйна. Можем да си правим сметки какъв е проектът за България. Организират мрежи на влияние с местни политици, журналисти, шефове на фирми, които имат влияние върху обществения дебат. Организират се срещи с активите по цял свят. Много обичат да се срещат с активите си на екзотични дестинации. Така работят осем години в Украйна. Подобен е моделът в България.
 

Това заяви пред Нова телевизия главният редактор на разследващия сайт “Bellingcat” Христо Грозев.

 

По думите му все повече са сигналите, че руските олигарси се обръщат против президента Владимир Путин и е очевидно защо - те губят всичко. Ослушва се според Грозев и елитът във ФСБ и ГРУ. Има обаче и лица, които имат интерес войната да продължи. Именно такива вероятно стоят зад отравянето на руският бизнесмен Роман Абрамович. Грозев допуска, че това може да се е случило и зад гърба на Путин.

 

“Ролята на Абрамович е сериозна в преговорите и не си давахме сметка докато не се появи информацията за отравянето му. Това е един от хората, които говорят в ухото на Путин. Затова Зеленски го използва. Отравянето е факт, но не можем да кажем кой е. Крилото на войната е в руския елит, който иска да продължи войната. Това е най-вероятното. За първи път мога да кажа, че е възможно това да се е случило без знанието на Путин. В случая, когато има такъв разнобой между силоваците, е възможно”, посочи Грозев.

 

Почти 4000 са наемниците, които са в Украйна, обясни журналистът. По думите му те са добре финансирани и много добре обучени. Не са обаче само представители на “Вагнер”. Има 4.5 фирми - общо около 4000 бойци. Много от тях обаче вече са унищожени, а останалите отказват да се бият. 

 

“От значение дали Украйна ще загуби част от територията си в момента е колко държави ще изпратят военна помощ. Страната има капацитет и желание да се защитава, но няма муниции”, смята Грозев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3161 |30.03.2022 В България ще се влиза със зелен сертификат или тест. Ако не - карантина . 0| 3286 |30.03.2022 Нов шамар в доклад за България: Несвободни медии, политическа репресия, домашно насилие... . 1| 22990 |30.03.2022 Дмитри от Украйна: Откраднаха ни колата в България, вътре имаше детска количка . 0| 2845 |30.03.2022 Политически натиск и непрозрачно финансиране: Така битува журналистиката в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads