Реклама / Ads
2| 5905 |13.04.2018 НОВИНИ

Гутериш предупреди за риска от ”тотална военна ескалация” в Сирия

.
Антонио Гутериш
На извънредното заседание на СС на ООН заради ситуацията в Сирия американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години конфликт.
 
"В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това. Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад.", каза той.

Хейли допълни, че американският президент Доналд Тръмп все още не е взел решение за въздушни удари срещу Сирия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че първият екип от международни следователи по химическите оръжия е пристигнал в Сирия, а втори ще се присъедини към тях днес или утре, и предупреди:

"Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол, заплашват да доведат до мащабна военна ескалация."

От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.

"Войнствената риторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."

Френският посланик в ООН Франсоа Делатр заяви, че решението на сирийското правителство да използва отново химически оръжия означава, че то е достигнало "точката, от която няма връщане" и светът трябва да даде "солиден, обединен и непоколебим отговор".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5309 |08.03.2018 Гутериш: Дискриминацията срещу жените е най-големият проблем на нашето време . 0| 5634 |02.03.2018 АПИ предупреди за снеготопене и поледици . 3| 4646 |18.02.2018 Преработените храни повишават риска от рак с над 10% . 3| 4343 |30.01.2018 Безработните да плащат по 20,40 лв. за здравни вноски месечно, предупредиха от НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads