Реклама / Ads
1| 4536 |05.07.2016 НОВИНИ

Н. Хаджигенов за закона за корупцията: Сложили на гола пръчка пера и викат каква хубава кокошка имаме

.
Николай Хаджигенов
Ние имаме повече органи за борба с корупцията, отколкото с наркотрафика. Въпреки всичко резултатът е кръгла нула. Корупцията у нас е начин на живот. Това не е от вчера и ще продължи още дълго време. Проблемът е, че политиците общо, всички не искат да се борят с корупцията. Това каза адвокат Николай Хаджигенов по БТВ.
 
Това, което правят не е борба с корупцията, а вместо борба с корупцията. Законът за борба с корупцията не е крачка напред. Дават ни дребна храна, дъвка, с която народът да се занимава. Правителството и НС са част от проблема. Корупцията не е само пари, тя има всевъзможни форми. На новия орган, ще му сложат поредния наш човек и той ще се бори с правилните хора. В закона вероятно има добри идеи, но дали това ще работи. Политиците нямат желание този орган да проработи. Ако искат да проработи, трябва да се преместят на 4-я етаж при бай Ставри. Политиците са тези, които са корумпирани. Корупцията е прояла цялото ни общество. Ние нямаме проблем със законодателството. То може да бъде подобрено. Създадоха се безброй неефективни органи за много пари. Румънският модел е по-добър. Независим орган, това е. Ако шапката на органа е политическа, тя няма да работи. Сега има МВР, прокуратурата и хиляди чиновници, и ефективността им е нула. С този закон няма да се реши проблема. Така и със закона за борба с тероризма. Там се дават полицейски правомощия на армията. На една гола пръчка са сложили пера и казват, ей каква хубава кокошка имаме.

Депутатът Антони Тренчев от РБ опонира: От една страна има елит, който е безнаказан. Има един осъден за корупцията. Има много хора, които усещат липсата на чувство за справедливост. Никой не може да реши такъв комплексен проблем. Няма как изведнъж корупцията да изчезне от България. Въпросът е дали има политическа воля. Ние го демонстрираме това. Ние гласувахме закона за борба с корупцията. Моите колеги това можем да направим-законът мина на първо четене. Някои от предложенията между първо и второ четене са резонни. Със закона нещата ще станат по-добре. Всички фрагментирани органи за борба с корупцията сега ще бъдат под една шапка. Ще е ясно кой носи отговорност. Ще се правят дълбочинни проверки на тези, които заемат висок пост. Разширяваме кръга от хора, които ще бъдат проверявани по безпрецедентен начин-шефове на агенции, на комисии, на болници и т. н. Градивна стъпка е това в правилната посока. Голямата борба с корупцията предстои тепърва. Ще има безпрецедентни тестове за почтеност, в това число с полиграф. Ще отсяваме съвестните хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4075 |29.06.2016 Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене . 0| 5278 |28.06.2016 Караджов: Фалшиви реформатори подкрепят закона за съдебната власт . 2| 4125 |22.06.2016 Мир и любов! И прокуратурата подкрепя промените в Закона за съдебната власт . 3| 4025 |22.06.2016 Бойчев: Няма да подкрепим закона на Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads