Реклама / Ads
3| 4503 |02.09.2019

Харалан Александров: Тънка е границата между София и Сотиря

.
Харалан Александров
Нарастващите социални и властови неравенства преразпределят сигурността-важен елемент от качеството на живот. Има територии, от които се е оттеглило обществото. Те започват да се превръщат в гета. Това каза социалният антрополог Харалан Александров по БТВ по повод блудството в село Сотиря.

Всички имаме разрушителна, насилническа част. Добре е да си даваме сметка за това. Тънка е границата между София и Сотиря. В момента българската средна класа е втренчено в елита. Гетото също е втренчено в елита. Жертвите винаги искат по-строги мерки. Грижата за култивация на нравите е занемарена в много територии. Има примитивни форми на насилие в семейството и срещу безпомощни деца.

Родителите не възприемат училището като сигурно място. Няма мобилни звена, които да бъдат сред общностите. Друг важен разговор е за ролята на църквата.  За психопата е по-лесно да обича куче, отколкото човек.

 

 

Експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев допълни:

 

В цялото ни общество текат два процес-процес на задълбочаваща се криминализация. Родителите в гетата не са склонни да плащат децата си на училище. В Сотиря всички са познавали извършителя на предходното престъпление. Сега 68 годишен човек е блудствал с друго дете. Всички живеят заедно. Много охранителни фирми, много полиция, но има концентрация към столицата и големите населени меса. Защо това дете не е обучено за опасностите?

 

Властта е отговорно. Приети за закони за противодействие на престъпността. Изпълнителната власт казва, че работи, но къде е полицията? Трябва да има доброволни отряди. Трябва да се върне статута на извънщатния сътрудник. Трябва да има профилактика.

 

Относно убийството в Негован, той уточни: Има хора, които са маргинализирани. Как този контингент се наблюдава? Как се опитваме да дистанцираме тези хора от професии, които им помага при подбора на жертвите. Държавата не си и свършила работата докрай. Тези хора трябва да бъдат дълго разследвани, защото те са извършили и други тежки престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Харалан Александров: Оставките са ритуално жертвоприношение 4| 4775 |11.04.2019 . Харалан Александров: Бракът е на мода заради разпад на институциите 5| 3491 |04.03.2019 . Харалан Александров: Случаят в Кюстендил е характерен за културата на гетото 2| 3443 |18.02.2019 . Доц. Харалан Александров: Който не е протестирал, той не е получил каквото иска 2| 3613 |10.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО