Реклама / Ads
1| 7268 |01.03.2024 НОВИНИ

Христо Грозев: Смъртта на Навални е демонстрация на режимност. Очаквам днес продължение на провокациите

.
Източник: скрийншот
Не бях срещал такъв оптимист като Алексей Навални. Искаше да знае всичко, да предвиди всичко, да помогне на всеки. За него свободата на словото бе най-голямото благо, към което човечеството трябва да се стреми. Ирония е, че именно свободата на словото бе причината да бъде хвърлен в затвора, а след това убит. Това заяви разследващият журналист от „Шпигел” Христо Грозев в ефира на NOVA.
 

"Смъртта му е демонстрация на режимност. Ако това бе филм за мафията, щеше да е моментът от филма, в който мафията си признава, че е мафия. Очаквам днес продължение на провокациите", категоричен е той.

 

"По думите му фирми, които предлагат катафалки, са получили обаждания да отказват такива услуги. "Ще има много опити за осуетяването на погребението на Алексей."

 

"От сутринта звънят на фирми, които предлагат катафалки, те са получили обаждания и от снощи да се откажат да предлагат такава услуга, която е свързана с най-елементарното човешко право".

 

"В момента се търси катафалка, но може би ще има поне 10 такива нови опити да се попречи на прощаването с Алексей".

 

"Очаквам нови ескалации и нови заболявания на политически лица в затворите в Русия", каза още Грозев.







Журналистът очаква веднага след изборите в Русия да има нова мобилизационна вълна: "Путин смята, че може да мобилизира 1 млн. души, но това е нереалистично. Експерти смятат, че може да мобилизира 200 000 души. Виждаме демотивация в руската армия. Откъде Кремъл ще напълни своите редици е трудно да се отговори. Русия има възможност още година да блъфира с дългосрочна война и да види дали Западът ще приеме този блъф."

 

Грозев коментира и хипотезата за това, че е Путин е искал да размени Навални за убиеца Красиков, който лежи в германски затвор.

 

Путин е искал да се постигне готовност за предаване на убиеца Красиков, тоест немците да се съгласят да помогнат на американците, тъй като в случая за американците е много важно пък да получат затворения в Русия наш колега – американеца Евън Гершкович. Тоест, всички тези преговори включваха няколко поредни стъпки, една от които беше Германия да се съгласи и да освободи при определени условия Красиков, заяви Грозев.





След като Германия се съгласява, единствено, ако получи свободата на Навални, но пък прави обещание към Америка при определени условия да освободи и Красиков, тогава Путин може би смята, че сега ще елиминира този човек от уравнението, за да не му пречи и оттук нататък ще търси за какво друго да го размени. Това не е изключена хипотеза, и тя е много в стила на КГБ и мисленето на на Путин, коментира Христо Грозев.

 

За българските шпиони във Великобритания той заяви: "Австрийски бизнесмен им е плащал в криптовалута. Очаквам да излязат още имена на българи, замесени в руския шпионаж на Острова."

 

"Юлия Навалная е най-силният човек, когото познавам. Тя успя за няколко часа да „паркира” своята скръб и да мисли за бъдещето, какви ще са следващите стъпки, с кои политици да разговаря", допълни Христо Грозев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2827 |01.03.2024 Първан Симеонов: Ако бях Борисов щях да оставя акд. Денков за премиер . 12| 3010 |01.03.2024 Настимир Ананиев: Борисов го играе сърдит. Иска ли изобщо Мария Габриел за премиер? . 4| 2558 |01.03.2024 Правителственият авиоотряд предупреди, че може да спре полети . 1| 2652 |01.03.2024 От днес: България вече не може да използва и да внася руски петрол за производство на горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads