Реклама / Ads
16| 5426 |04.03.2014 НОВИНИ

Янукович поискал помощ от Путин

.
Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович в официално писмо е поискал Кремъл да изпрати военни части, които да възстановят закона и реда в страната му. Това стана ясно от свиканото по настояване на Русия извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде АП.
 

Посланикът на Москва в ООН Виталий Чуркин дори е раздал писмото на своите колеги. Искането на Янукович за руска интервенция е 1 март.

В писмото си сваленият президент обвинява Запада, че подклажда изблиците на насили, които са довели до преследване по етнически, езиков и политически признак. По тази причина Янукович моли колегата си Владимир Путин да се намеси, за да се възстанови реда и законността в страната.

Чуркин обяви на заседанието, че съгласно спогодбата за Черноморския флот Русия има право да разположи в Крим до 25 000 души. В момента Москва не е нарушила тази спогодба и нейните действия се съгласуват с автономните власти в Крим. Нашите войски имат за цел основно защита на военната инфраструктура на нашите бази и не носи враждебни действия, отбеляза Чуркин.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че военното придвижване на Русия в Крим нарушава международното право. Съединените щати прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. "Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той.

Няма да има промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Съветът на НАТО се събира на извънредно заседание по искане на Полша. Варшава смята, че кризата в Крим е заплаха за Алианса.

За четвъртък председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой свиква извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по повод Украйна. Очаква се заседанието да започне в 12.30 ч. българско време и да продължи около четири часа. Предвижда се Европейският съвет да обсъди начините за намаляване на напрежението от настъпилата ситуация, уточняват от Съвета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5779 |28.02.2014 Янукович не признава изборите на 25 май . 134| 8175 |28.02.2014 Борисов: БСП и ДПС ще бягат като Янукович от гнева на хората . 8| 5266 |27.02.2014 Русия покри Янукович . 8| 5275 |27.02.2014 Янукович се обади от неизвестна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads