Реклама / Ads
4| 4019 |28.08.2021 НОВИНИ

Явор Божанков: Скритите от обществото разговори са причината за неуспеха на предните мандати

.
Явор Божанков
“Има такъв народ“ са ключови. Без тях правителство не може да има. Трифонов към трите кризи – ковид, инфлационна и мигрантска, добави и една четвърта криза – парламентарна, и то по категоричен начин. В интервюто на Слави Трифонов от вчера има много противоречия. Той казва: БСП е партия на статуквото. Само че до вчера за него БСП бе лоялен партньор, етичен.
 

Мажоритарно избраният президент Румен Радев е много добър, а му атакува министрите, че не били много добри.” Това заяви по Нова телевизия депутатът от левицата Явор Божанков.

 

Божанков припомни, че всички декларират, че искат кабинет и правителство, обаче, правителство вече втори път няма: “Къде е проблемът? По отношение на политики преговорите минаха добре и противоречия там няма. Противоречия явно, обаче, има някъде другаде и те излизат на час по лъжичка.

 

 „Според ИТН преди няколко седмици Христо Иванов е искал министри, Мая Манолова искала Трифонов да излъже Христов Иванов, а според Мая Манолова Трифонов искал Манолова да се откаже от кметската надпревара в София. Оказва се, че двама служебни министри били преговаряли с Трифонов  в неговия офис за участие в редовен кабинет.

 

 Това показва, че се водят някакви други разговори – не в парламента, не пред камерите, не обявено пред журналисти, така както предполага парламентарната република и както го прави БСП. Водят се други разговори на друго място и там е заключено разковничето на провала на тези преговори.


 Кой какво искал - излиза на час по лъжичка. И аз държа тези хора най-сетне не на час по лъжичка, а наведнъж да излязат и да кажат какво е станало и за какво са се скарали.”, настоя Явор Божанков.

 

 Той поясни, че в цялото интервю  на Трифонов го нямаше нито Доган, нито Пеевски, нито Борисов: “Нямаше ги основните герои, които трябваше да ги махаме, а те в момента сигурно са гръмнали шампанско.”

 

 “Трифонов с едно изречение прати страната на избори насред три кризи - инфлационна, ковид- и бежанска. Плюс това, че Борисов се връща на бял кон. Вече е първа политическа сила.

 

 В това интервю трябва да попитаме тези служебни министри като са били там и са договаряли, президентът Радев знае ли за това? Ако Радев не знае за преговорите на Кирил Петков и Асен Василев, нека те излязат и да кажат за какво са говорили. Или ако Трифонов лъже, да кажат, че лъже. Христо Иванов и Мая Манолова не са споменавали за такива разговори, а водихме уж преговори прозрачно и чисто. Как демонтират кабинет на задкулисието със шушу-мушу разговори в някакви офиси? Това, което излиза е скандално и тези въпроси трябва да се зададат. Точно тук е заключен конфликтът - кой какво е искал и са какво са се скарали”, каза още депутатът от столетницата.

 “Президентът Радев неслучайно връчи мандата на БСП с мотив, че изповядваме едни и същи ценности, една от които е демократизмът. Демократизмът предполага открити разговори, пред камери, пред журналисти.” подчерта той.

 

 “На това ниво в политиката случайности няма. Нека си зададем въпроса кой има интерес да няма редовен кабинет, защото  в момента зад чертата са две политически сили - ДПС и ГЕРБ. Ако има нещо ключово в интервюто на Трифонов, то са думите му: “миналият път нямаше разум, сега нямаше разум, следващият път щяло да има разум.” Тези хора ни правят на глупаци. Ключовата дума снощи беше “на всяка цена следващият път ще има кабинет.”

 

 Божанков попита: „Защо нямаше предният път и сега, след като по политики нямаше спор? Кое ще бъде различното следващият път? В момента има една цена, която никой не е съгласен да плати. Тази цена е ДПС. В момента мандатът е в БСП и ние заявихме ясно - няма да водим преговори с ДПС и ГЕРБ. Тази цена предишни ръководства на левицата  са я плащали в миналото, поуките са извлечени и повече няма да я плати. Демократична България също са на това мнение“.

 

 “Има такъв народ” обаче водиха разговори с ДПС и тази ситуация срещна

неодобрение сред другите. Тази цена в момента не може да се плати. Но Трифонов каза: “другият път на всяка цена”. Това може да включва ДПС, да включва ГЕРБ, може да включва оставането на Гешев като главен прокурор. Тази цена ще е висока. И няма да я плати Трифонов, а всички българи - пенсионери, животновъди, ресторантьори. Ще я плати всеки български гражданин”, заяви Явор Божанков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3632 |14.08.2021 Явор Божанков: Президентът решава за третия мандат. Но нашата роля ще е на медиатор . 10| 4608 |07.08.2021 Явор Божанков: Има две линии на действие - или да дадем кредит на доверие на това управление, или да отидем на избори . 12| 3659 |01.08.2021 Божанков: В преговорите с ИТН обявихме стъпки, по които всеки да знае какво и кога да очаква от нас . 6| 4118 |30.06.2021 Явор Гечев: Фонд „Земеделие“ може да „забие“ като претоварен компютър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads