Реклама / Ads
15| 3333 |27.09.2021 НОВИНИ

Иде ли война? Сърбия ”дрънка оръжие” на границата с Косово

.
Играта с ”дрънкане на оръжие“ на границата на Сърбия с Косово след пристигането на косовските сили за сигурност и прелитането на сръбски изтребители и хеликоптери продължава днес, с присъствието на БТР-и на сръбската армия, предава БГНЕС. Според РТС тази сутрин на два километра от пункта Ярине са били забелязани четири БТР-а. Сръбската армия, която е в състояние на повишена готовност, има своя база в близост до граничния пункт Ярине.
 

Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на кризата. Членовете на специалното звено на косовската полиция Росу остават там. Поради присъствието им сърбите не спират да се събират и настояват за оттегляне на наредбата за временни регистрационни номера на автомобили от централна Сърбия. Докато това не се случи, сърбите блокират пътищата Рашка-Лепосавич и Рибаричи-Зубин Поток.


Събралите се сърби, които са тук от осем дни, повтарят, че Белград и Прищина ще седнат на масата за преговори и ще постигнат решение в Брюксел, пише БГНЕС.


Вчерашните прелитания на самолети на ВВС на Сърбия и хеликоптери на КФОР дойдоха, когато министърът на отбраната Небойша Стефанович и началникът на щаба на сръбската армия генерал Милан Мойсилович посетиха някои от разположените в района военни сили, които са в гарнизона в Рашка, военната база "Рудница" “и по пътя за пункта Яринеь. Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко беше с тях.


Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич призова международната общност да настоява Прищина да започне да прилага договореното в Брюксел, особено за сръбските общини. В разговорите с чуждестранни лидери Бърнабич е обсъдила и спора с Косово: "Чух в разговорите, че е повече от очевидно, че Сърбия е готова на диалог и е също толкова очевидно, че Прищина не е."


Председателят н Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е време както Сърбия, така и Косово да направят крачка назад, за да има деескалация и призова за оттегляне на косовските спецчасти и за премахване на барикадите, пише "Сега".


Министерството на европейските и на външните работи на Албания също излезе с позиция, в която призовава Сърбия да оттегли военните сили в близост до границата с Косово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3370 |10.09.2021 Сърбия и още три страни влизат в червената зона от 15 септември . 0| 2923 |05.09.2021 Италия надви Сърбия спечели титлата на Европа по волейбол за жени . 9| 4906 |22.08.2021 Вучич обяви, че Сърбия ще изпревари скоро България по средна заплата . 0| 3074 |11.07.2021 Наши сънародници блокирани на границата със Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads