Реклама / Ads
15| 4978 |17.12.2009 НОВИНИ

Идеята за референдум - опасна и вредна за България

.
Лютви Местан Източник: Вяра Йовева
Идеята за референдума за новините на турски език, заради предвидимия резултат, е опасна и вредна за България. Това заяви от парламентарната трибуна днес зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
 

Той призова премиера Борисов и ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за тази идея, продуцирана не от тях, а от “Атака”. Депутатът предупреди, че тя не води към европейско развитие на страната, каквото послание се съдържа в абревиатурата “ГЕРБ” - Граждани за европейско развитие на България. Защото принципът “Глас народен, глас божи” не може да подменя отговорността на законодателния орган, още по-малко да се използва като параван, зад който да се скриват нечисти политически цели.

Според Местан, че споразумението между Бойко Борисов и Волен Сидеров да бъде организирано допитване до народа дали да има новини на турски език по БНТ, няма съмнение е най-голямата политическа услуга, която би могло да се направи на ДПС. Крайно време е правата на човека на малцинствата да се осмислят като национална кауза, без която е немислимо европейското развитие на страната, добави той.

Местан изрази респект от политическата последователност на партии, които останаха верни на демократичните си принципи по този казус.

Против референдума се обявиха от ВМРО и РЗС. Според двете формации всъщност просто няма нужда да се харчат толкова много пари, след като е пределно ясно какъв ще е резултат и той може да бъде определен с решение на Министерски съвет.

Срещу провеждането на референдум за новините на турски се обявиха и президентът Георги Първанов, който смята, че в идеята за референдум е заложен голям капан за министър–председателя.

Същевременно стана ясно, че турското външно министерство следи отблизо и много внимателно развитието на събитията във връзка с насрочването на референдум за програмите на турски език, които от 2000 година се излъчват по 10 минути всеки ден по българската национална телевизия, както и реакциите по този проблем, се казва в декларация на Министерството на външните работи на Турция, за което информира Анадолската агенция.

“Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права”, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Анадолската агенция припомня,че лидерът на партия „Атака”, която подкрепя българското правителство, Волен Сидеров, на среща с Бойко Борисов, е поискал от премиера да се насрочи национален референдум от парламента по въпроса да има или не програми на турски език по българската национална телевизия. Агенцията цитира Бойко Борисов: “Нека народът реши. Това е най-правилното.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4899 |17.12.2009 Турция се интересува от референдума за новините . 12| 5216 |16.12.2009 РЗС контра на ГЕРБ и Атака, против референдум за новините на турски . 33| 5632 |16.12.2009 Първанов свири "опозиция" за референдума за турските новини . 25| 5499 |15.12.2009 Новините на турски отиват към референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads