Реклама / Ads
4| 6375 |04.01.2014 НОВИНИ

Идва у нас: Мутант удря бъбреците и сърцето

.
Сръбски вирус пълни болниците. Грипна епидемия у нас вероятно ще има до седмица. Новогодишните партита са отприщили заразата.
 

 "И в момента има доста заболявания, но тъй като по празниците статистиката не е съвсем точна, защото хората не ходят на лекар, не можем да се ориентираме съвсем точно. Но има повишено търсене на медицинска помощ и при джипитата, и в болниците, особено в детските отделения", обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пише Стандарт. По думите му обикновено епидемията връхлита страната ни в средата на януари. 

Лекарите в Бургас предупреждават, че грипна вълна се чака край морето след края на ученическата ваканция. От началото на следващата седмица вероятно ще има рязък скок на заболелите. "Вирусите вече плъзнаха, пред лекарските кабинети по цял ден има опашки. Щом учениците тръгнат на училище, ще стане още по-страшно. Прогнозираме двойно повече болни", смятат медици. Според тях не е изключено още през януари школата да затворят заради грипна ваканция.

Преди да ни връхлети грипът, вирус мутант напълни болниците, установи проверка на "Стандарт". Най-много са хората с тежки бронхити и пневмонии. Според медиците новогодишните партита са отприщили заразата. По купоните хората си предавали бацила и затова сега пред кабинетите на джипитата се вият опашки. Във вътрешното и детското отделение в благоевградската лечебница например няма свободни места. В петък в болницата постъпи млад петричанин, който бе с диагноза менингоенцефалит - остро вирусно заболяване на обвивката на мозъка. "Най-важното е да се търси веднага медицинска помощ, а не да се чака и да се прави домашно лечение. Задължителна е консултацията с медик, за да няма усложнения. Най-честите оплаквания са кашлица, отпадналост, главоболие, схващане на мускулите, виене на свят", твърдят благоевградски лекари. 

В следпразничните дни най-дълги са опашките от родители и деца пред кабинетите на педиатри и семейни лекари. От сутринта има навалица от поне 50 пациенти, каза д-р Иван Иванов, шеф на една от най-големите поликлиники във Варна - ДКЦ "Св. Клементина". Най-често хлапета кашлят и подсмърчат, вдигат и свалят температура, вирусната инфекция е много коварна, коментира той. Негови колеги съветват заболелите да си останат поне за 2-3 дни у дома, за да избегнат усложненията и не разнасят заразата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5091 |18.12.2013 Патриарх Неофит: Да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител . 5| 4646 |08.12.2013 Малария идва от Марица . 27| 5115 |06.12.2013 Ранобуден студент: Полицаи удряха шамари на момичета . 46| 6014 |04.12.2013 Проф. Кръстьо Петков: Успеят ли протестите, идва плутархия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads