Реклама / Ads
11| 4887 |12.06.2009 НОВИНИ

Икономист: Партии на мафията печелят в България

.
"Страховити избори в Източна Европа - време е да започнем да се притесняваме". В материал с това заглавие британското списание "Икономист" анализира резултатите от евровота. Притесненията са най-вече във връзка с развитието в България.
 

"Ксенофоби и популисти бяха избрани в някои от старите страни-членки на ЕС. Но техните източноевропейски колеги карат западняците да изглеждат хрисими", коментира изданието. "Икономист" дава за пример един от новите депутати на партия "Велика Румъния", Корнелиу Вадим Тудор, който в статията бива характеризиран като "ругаещ националист и придворен поет на някогашния комунистически диктатор Чаушеску".

 В статията се казва, че крайно дясната унгарска партия "Йобик", която има трима евродепутати, ще може вече да приглася в охулването на ромите на своите балкански колеги, сред които са и двама членове на българската "отявлено расистка" партия Атака. Но според "Икономист" истинското значение на европейските избори е не толкова в състава на новия Европейски парламент, колкото в тенденциите, които те са очертали за бъдещото развитие на политиката в отделните страни-членки.

"Обхванатата от скандали България ще проведе парламентарни избори в началото на юли. Ако се съди по европейската надпревара, гласуването ще е колоритно, но и неприятно", прогнозира списанието. "Свързани с мафията партии се представиха обезпокоително добре на европейските избори, въпреки че не спечелиха нито едно място. Купуването на гласове беше често срещано, наред с други залитания като изкривяване на правилата и измами с бюлетините. В опит да накажат малките партии, властите неуспешно се опитаха да вдигнат избирателния праг за влизане в парламента до 8%, най-високия в Европа. Юридическите извъртания създадоха огромни трудности за една опозиционна коалиция дори да се регистрира, се казва още в статията.

"За съжаление, представителите на ЕС, които следят колебливия напредък на България към прозрачно правителство, ще има какво да напишат в следващия си доклад. Лошо е, когато съмнителни типове печелят гласове. Още по-лошо е, когато те са тези, които ги броят", е заключението на "Икономист"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4845 |11.06.2009 Как политическите партии фокусират съдебната система . 0| 5170 |09.06.2009 Две партии поискаха ново преброяване на гласовете . 8| 4813 |09.06.2009 РЗС: След обръча от фирми, сега Доган направи обръч от партии . 0| 4985 |08.05.2009 Само три партии засега са бъдещи участници във вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads