Реклама / Ads
0| 5170 |09.06.2009 НОВИНИ

Две партии поискаха ново преброяване на гласовете

.
Бюлетина Източник: Вяра Йовева
Председателят на партия "Лидер" Кънчо Филипов внесе в ЦИКЕП молба за повторно преброяване на подадените гласове, съобщиха от партията. Часове по-рано и от "Синята коалиция" внесоха жалба.
 

От партията изтъкват следните основания за искането си за повторно преброяване - данните, находящи се на страницата на ЦИКЕП за "Лидер" са 5,73% от действително подадените гласове. Този резултат се доближава значително до границата за получаване на мандат за евродепутат от 5,88%. При такава минимална граница се поражда интерес от повторно преброяване на гласовете, тъй като е възможно да бъде допусната грешка и да се е получило отклонение в представения резултат, заявяват от "Лидер".

Също така са установени значителен брой недействителни гласове на територията на страната след преброяването, но решение N:247 от 07 юни относно действителността на бюлетините не е достигнало до знанието на членовете на секционните избирателни комисии, което е довело до обявяването на валидно подадени за "Лидер" гласове за недействителни, според партията. След данните от паралелното преброяване, което "Лидер" е организирала, извадката показвала, че партията печели едно евро депутатско място.
Часове по-рано и от "Синята коалиция" внесоха жалба в ЦИКЕП, с която искат повторно преброяване на бюлетините от изборите за евродепутати. Това каза Найден Зеленогорски от щаба на коалицията, цитиран от Агенция "Фокус".

Според данни на коалицията има много бюлетини, подадени за тях, които не са зачетени. За пример Зеленогорски даде район Стара Загора. "Секционни избирателни комисии, поради различни причини, не са зачели наши редовни бюлетини и не са се съобразили с решението на ЦИКЕП коя бюлетина е редовна и коя не. Освен това имаме и данни за повторно гласуване на някои места, както и за нарушаване на изборния закон. Смятаме, че при 200-300 гласа разлика между нас и НДСВ е нормално да искаме повторно преброяване", беше категоричен Зеленогорски.

Той обясни, че ако ЦИКЕП се произнесе негативно, тогава може да се обсъди идеята за внасяне на жалба в Конституционния съд за разглеждане на проблема, защото от ЦИК неофициално твърдят, че законът не позволява повторно преброяване на бюлетините от изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4813 |09.06.2009 РЗС: След обръча от фирми, сега Доган направи обръч от партии . 6| 4582 |08.06.2009 РЗС иска повторно преброяване на бюлетините . 0| 4985 |08.05.2009 Само три партии засега са бъдещи участници във вота . 19| 5265 |06.04.2009 Поискаха 7-цифрена сума за Киро Киров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads