Реклама / Ads
4| 6157 |24.05.2020 НОВИНИ

Икономист: Промяната на едно от зъбните колела променя цялата система

.
Калоян Стайков
Промяната на едно от зъбните колела променя цялата система. Принципната промяна в политиката за събиране на данъци, в данъчната структура на страната не трябва да се прави с лека ръка само защото някой е сметнал, че някой сектор по този начин може да бъде подпомогнат. Би трябвало тази промяна е да обект на по-широк дебат.
 

Това каза пред БНР Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.

„По-големият риск е, че цялата данъчна политика се поставя под въпрос и бъдещето ѝ“, допълни икономистът.

 

Според него данъчната ни структура все още има положителна роля и е рано да се променя по този начин.

 

„В този сектор освен предложението за преференциална ставка по ДДС се обсъжда и увеличение на осигуровките. Нетната помощ за сектора няма да е 150 млн. лева, както се говори, а ще е много по-малка. Тогава възниква големият въпрос – ако за 50-70 млн. лева нетен ефект трябва да се променя данъчната система, не беше ли по-лесно да се измисли някаква форма на грант, която да изиграе същата роля, без да се стига до тези дебати“., каза още Стайков.


 

По думите на икономиста няма как държавата със собствени бензиностанции да развали какъвто и да било монопол:

„Проблемът не е в търговията на дребно, а в търговията на едро. Основният проблем – цените на едро и собствеността на данъчните складове… Държавата е доказала, че няма опит в качественото управление на публични компании. Достатъчно е да погледнем какво се случва с болници, язовири, ВиК оператори. Няма смисъл да си правим още един експеримент, още повече че този пазар е доста специфичен. Тази идея е непремерена и е от днес до утре, в сферата на фантастиката. Ефектът от нея за пазара ще е никакъв, а за бюджета – отрицателен“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 14276 |24.05.2020 Тъжно за 24 май, изпъденото слово и едно погребение . 5| 15814 |22.05.2020 Слави с нова песен ”Ей, тулупи” на групата ”Извънредно положение” . 0| 4569 |22.05.2020 Горещият картоф с промяната на ДДС влиза на първо четене в парламента . 2| 11708 |21.05.2020 Изчезнаха безследно палатките пред МС. Медицинските сестри и ”Системата ни убива” питат Борисов къде са /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads