Реклама / Ads
0| 3136 |01.02.2023 НОВИНИ

Икономистът Михаил Кръстев: Криптоплатформите са прозрачни. Не е възможно чрез тях да се финансира тероризъм

.
Икономистът Михаил Кръстев заяви по БНТ, че следите на трансакциите са прозрачни и незаличими в криптоплатформите като Нексо. Според Кръстев не е възможност чрез тази технология да се финансира тероризъм или ”пране на пари”, тъй като следите са леснопроследими. Този вид технология не са подходящи за осъществяване на каквито и да е криминална и тайна дейност.
 

Според икономиста Михаил Кръстев е било прахосване на парламентарен ресурс създаването на специализирана Комисията към НС, която да разглежда случая "Нексо", тъй като тази информация е можела спокойно да бъде обявена чрез едно прессъобщение.

 

Икономистът Михаил Кръстев посочи, че биткойнът и транзакциите в този вид платформи са сигурни, защото се записват в публичен регистър. Регулациите следват технологиите. Вече има регулации в САЩ, появява се и в ЕС. Появата на платформи като Нексо е наложителна, тъй като през 2017-2018г. са стартирали много старт-ъп проекти. За тяхното начално обезпечаване банковите институции са отказвали да отпуснат кредити. Компнани като Нексо отпускат кредити и приемат обезпечаване с криптовалути.

 

Икономистът Михаил Кръстев заяви че следите на трансакциите са прозрачни и незаличими в криптоплатформите като Нексо. Според Кръстев не е възможност чрез тази технология да се финансира тероризъм или "пране на пари", тъй като следите са лесно проследими. Този вид технология не са подходящи за осъществяване на каквито и да е криминална и тайна дейност.

 

Обемите на оборот, с които разполагат този вид платформи в криптосферата ежедневно са огромни. Възможно е определи платформи да имат оборот около 20-30 млрд. долара на ден. Според икономиста  криптовалутите гарантират прозрачност и за това чрез тях не се прави дарение за партии. Скандалът с "Нексо" има политически оттенък. Кръстев посочи: "За съжаление този скандал рефлектира негативно. Страната ни се отдалечи от това да е привлекателна дестинация за криптосферата. Дубай предлага възможност за купуване на имоти с криптовалути. Той се е превърнал в хъб. Огранизират се конференции там. Привличат се инвестиции."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3892 |25.01.2023 Михаил Константинов: Обидно е една европейска държава да се занимава месеци наред с хартия, ролки и всякакви дивотии . 2| 3272 |24.01.2023 Илия Кръстев: Скандалът с Nexo хвърля петно върху цялата IT индустрия . 3| 3164 |19.01.2023 Михаил Миков: БСП не е левица от доста време, но не признава . 0| 3057 |20.12.2022 Икономистът Красен Станчев: През 2023 г. ще има забавен икономически растеж, но без фалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads