Реклама / Ads
19| 5873 |25.10.2022 НОВИНИ

Или МВР да бъде закрито и да се започне отначало или да се разреши на хората оръжие

.
Давани са десетки пъти едни и същи примери за това, как са постъпили другаде, когато системата на вътрешната сигурност е прогнила и проядена от корупция, партизанщина и политически интереси. Книгата, а след това и филмът „Серпико“ показаха как нюйоркската полиция, в град два пъти колкото България, може да бъде прочистена из основи.
 

Свидетелствата за подкуп и корупция започват от редови униформени и стигат до висшите нива на съдебната система. Решението е: освобождава се над 80% от личния състав и местата се попълват с млади кадри, дори с току-що завършили Полицейската академия. Това става в далечното вече начало на 70-те години. Резултатите са смайващи: само за няколко години разкриваемостта на престъпления нараства с над 48 на сто, броят на престъпленията намалява, от най-престъпния град в САЩ Ню Йорк се превръща в един от най-сигурните.

 

В ново време имаме примерите на страни като Австрия, Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Ирландия и др., където реформите драстично намаляват броя на служителите във вътрешните ведомства. Средно – наполовина. Това става а сметка на качествения подбор, въвеждането на модерни технологии, мотивация на личния състав, повишаване на професионализма и осигуряване на съвременно полицейско оборудване.

 

И пресичане политизирането на структурите, отговарящи за вътрешната сигурност. Корупция има и там, но тя е сведена до минимум или до граници, поносими за обществото. Резултатите са налице.

 

Вижте тук какво се получава. Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски се нахвърлил върху служебния шеф на МВР Иван Демерджиев, защото уволнил началника на ОДМВР Кюстендил. Същият се срещал по време на предизборната кампания с Христо Терзийски, който е родом от Кюстендил и който представлява интересите на ГЕРБ, няколко пъти. Въпреки, че бил предупреден, че това е нарушение на правилата. За Терзийски обаче правилата са тези, които го обслужват.

 

Терзийски нарича действията на Демерджиев „отклоняване на вниманието на обществото“ от истинските проблеми. Тук имаме два нюанса. Вниманието на обществото трудно се отклонява заради толкова незначителна фигура като самия Терзийски, да не говорим за доскорошния полицейски шеф в Кюстендил. Колкото до истинските проблеми – ще се съглася с Терзийски. Един такъв сериозен проблем се нарича… Христо Терзийски. Точно така. Той бе спуснат за министър като човек на ГЕРБ, посочен от Бойко Борисов. И беше министър, изпълняващ волята на Борисов и ГЕРБ. Това само по себе си предпоставя проблеми.

 

Този, когото смени на поста е Младен Маринов - той също пасва на квалификацията „сериозен проблем“. Освен, че витаеха достатъчно съмнения за професионалните му качества, той бе свързван с един от босовете на силовата групировка ВИС – Мето Илиенски. Слух или не, но така е не бе опроверган.

 

Сериозен проблем е и пренаселването на МВР с подобни кадри, избирани по критерии за лоялност към партийния вожд и с цел обслужване интересите на определени кръгове. Нерядко тези кръгове даваха и още дават основание да бъдат сравнявани с мафията. В комбинация с корумпирана прокуратура се получава един огромен проблем за цялото общество и държавата. Огромен!

 

И за да не се отвлича вниманието, както се опасява превъплатилия се в политик бивш полицай Терзийски, вътрешното ведомство трябва да се чисти от боклука безпардонно и без много шум. Обявявят се фактите пред медиите и толкова.

 

За съжаление и чистката не гарантира успешна реформа. Защото не по-малко жесток е проблемът с кадрите. Изискванията са занижени драстично, а в полицейската академия може да постъпи и онова симпатично куче, което стана обект на внимание пред парламента през първи ден от работата на 48-о Народно събрание… Не съм сигурен, че е шега…

 

Отнякъде обаче трябва да се започне. Ще има писъци, критики, нападки, протести и прочие гюрултия, но в този вид МВР е много повече вредно, отколкото полезно. Ведомството е с най-голям бюджет в сравнение с останалите, при умно разпределение и правилните съкращения може да се привлекат млади хора с чувство за отговорност пред гражданите. И да получават добри заплати за труда си.

 

Не, не е лесно, но е наложително. Задължително. Защото все още немалка част от служителите в МВР и службите са хора, зависими от ГЕРБ, които работят за ГЕРБ и осигуряват гласове за ГЕРБ. МВР все още е социална хранилка. Това трябва да спре. След една-две години пораженията ще бъдат непоправими.

 

Може би за някои решението да бъде закрито МВР и да се стартира нов модел е крайно и драстично. Огледайте се, преди да помислите така. Няколкото скандала в последно време само доказват, че системата се е провалила тотално. Ако не се вземат мерки - ще повлече и нас.

 

Другият вариант е хората да получат право на оръжие и да защитават себе си и семействата си. Не само от престъпниците, но понякога и от престъпниците в униформи... В момента над 130 000 служители в охранителни фирми са въоръжени, още над 50 000 души в МВР имат оръжие, но гражданите - не. Това е дискриминация, при положение, че сме наясно колко от охранителите и униформените не заслужават дори да припарват до пистолет или друго оръжие. Това е всичко друго, но не и справедливо.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3112 |25.10.2022 Зеленски поиска да бъде покрит бюджетният дефицит от 38 млрд. долара . 0| 2923 |25.10.2022 В 16 ч. става ясно дали Йоан Матев ще бъде оправдан за убийството в Борисовата градина . 0| 2824 |24.10.2022 Ще бъде почти като лято . 2| 2805 |24.10.2022 ”Контактната група” се среща с ДПС за бъдещ кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads