Реклама / Ads
0| 7784 |13.11.2020 НОВИНИ

Илияна Йотова: Министърът на здравеопазването се държеше като инспектор в детска педагогическа стая. От какво се страхуват?

.
Илияна Йотова
Вчера министърът на здравеопазването се държеше като инспектор в детска педагогическа стая, който ни се накара, че купуваме лекарства. Нали знаем, че в момента всички сме в една лодка? Министърът отиде в парламента и не даде един въпрос да му бъде зададен. От какво се страхуват? Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, въпреки министъра. Ще излезем от кризата въпреки хаоса. Ще излезем като общество. Как е възможно да се внушава, че има непослушни българи, които не искат да спазват мерките?
 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ

 

По думите й за ситуацият в страната в момента най-точният показател е една червена карта, която показват всяка сутрин медиите. „Нямаме област, община и село, където да нямаме проблеми със заразата и неадекватните мерки, които правителството предприема. Неадекватни, защото от пролетта досега отидохме в двата полюса – при една прекалена стагнация, страх и стрес, които предизвика кампанията на правителството през пролетта, сега при една пълна либерализация вчера беше важно да бъде показано на двама лекари, на двама професори как бучи маркировката на магистралата“, коментира тя.

 
 "Прекалено много уважавам пътниците в тази кола. Имаше и един момент, в който шофьорът изпусна волана, дано не е изпуснал волана и на държавата", коментира тя, визирайки обиколкота на премиера Бойко Борисов с джипа със здравния министър проф. Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

 

Пред бТВ Йотова каза, че най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които налага кабинетът.

„Най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които се предлагат от правителството – прекалено много бяха лъгани в последните месеци. Не вярват дори в това, че парите, които се казват след всяко заседание на МС за здравната система ще бъдат дадени. Не се знае за какво се изразходват тези средства – знаем само едни суми, милиони. Цифри, които създават впечатлението, че правителството много дава, но за какво дава?“, запита Йотова.

"Кому е нужно да ходим по бръснача, като можем да вземем адекватни мерки? Знаете ли колко клиники са затворени, защото има заразени лекари?", запита вицепрезидентът.

 

Тя призова за мащабен форум с участието на ръководителите на болници, в рамките на който да се изясни какви са нуждите на системата и как може държавата да отговори на тях.

 

Тя говори и за напрежението в държавата като цяло, а не само между институциите. Йотова е категорична, че властта няма отговор на нито един въпрос така че да се успокои обществото. И в този момент се наблюдава опит за "насъскване" един срещу друг между лекарите и припомни вчерашното изказване на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

Йотова смята, че следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за стари хора, защото заплатите в социалната сфера са много ниски. Тя смята, че у нас всичко се прави на парче.

 

По темата с карантината на президента Румен Радев Илияна Йотова коментира, че е имало неща, които са били спестени. Тя бе категорична, че РЗИ не са информирали президента преди да замине на посещението си в чужбина, а след това.

 

Йотова отговори и на въпрос дали има напрежение между Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Създава се едно изкуствено напрежение. Това е опит за блокиране на втория му мандат", каза тя.

 

Във връзка със Северна Македония Илияна Йотова коментира, че според нея управляващите крият нещо и не казват цялата информацият. Според вицепрезидента нашата страна е обект на натиск за „компромис“, а не бива да отстъпваме от своето: „Едно са венците, прегръдките пред паметниците, друго е твърдата позиция на България“.

 

"Президентът Първанов беше предложил много издържана позиция, ако още тогава се бяхме чули да имаме анекс, нямаше сега да сме в тази ситуация", отбеляза също вицепрезидентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4596 |10.11.2020 Илияна Николова за казусът ХелпКарма: Най-важният момент е обективната оценка за нуждата от дарения . 26| 4960 |08.11.2020 Министърът: Заплатите в МВР трябва да се увеличат. Имаме желание, но няма възможност . 5| 4526 |02.11.2020 Полицаите ще протестират, министърът на вътрешните работи се среща със синдикатите . 0| 4472 |21.10.2020 Илияна Цанова: Парите на ЕС не са даденост, трябва да си свършим работата
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads