Реклама / Ads
4| 9068 |09.10.2007 НОВИНИ

Инфаркт покоси Никола Дамянов, обявен за „мишена" на Маргините

.
Инфаркт покоси Никола Дамянов тази нощ. Финансистът, който бе обявен за набелязана жертва на братята Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин, е получил сърдечна криза някъде в полунощ.
 
Бърза помощ се отзовала веднага на повикването в дома му на ул. „Сан Стефано" в столицата, но сърцето на 65-годишния мъж не издържало.

Никола Дамянов бе известен като финансист, близък до бизнесгрупировката ТИМ, чието седалище е във Варна. Той е един от трите мишени на „заговора на Маргините". Другите две, според прокурорите, са бившият външен министър Любен Гоцев и вече покойния Иван Тодоров - Доктора.

В обвинението срещу Маргините, се твърдеше, че братята са подготвяли убийството на Гоцев, Дамянов и Доктора. Мотивите обаче така и не станаха ясни.  
Никола Дамянов е бил председател на Надзорния съвет на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Бил е и в ръководството на „Химимпорт".

Известно време Дамянов е живял в Канада, където също развивал бизнес. През последните няколко години обаче той живеел постоянно в България. Купил няколко имота във вилна зона Ярема на Витоша, които препродал с добра печалба.

 В първите години на демокрацията Дамянов въртял общ бизнес с цигари известния по онова време Зеки. Спечелил добри пари и купил голям апартамент на ул. „Сан Стефано" в кооперацията, в която живеели наследници на Пенчо Кубадински, там имала жилище и Жени Живкова, внучката на Тодор Живков, сега депутат от БСП. Дамянов дори направил механа в приземния етаж, където се събирали да купонясват известните му съседи.

В списъка на Маргините той бил попаднал заради участието му в сделка с противогази. Дал около 500 000 паунда, но далаверата така и не се завъртяла, тъй като от Ирак отказали противогазите. Последвало забавяне на връщане на парите, което уж било повод Дамянов да бъде „поръчан".

Делото срещу Маргините обаче зацикли. Следствието и прокуратурата вдигнаха голям шум, че имат неоспорими доказателства и свидетел. МВР шумно извърши арести на заподозрените, дни след убийството на банкера Емил Кюлев през есента на 2005 г. Две години по-късно пелото не е мръднало и на сантиметър. Признанията на Вили Моториста, тайният свидетел на обвинението, изглеждат все по-неблагонадеждни, защото се разбра че освен влечение към дрогата, той е осъден и за убийство.

Самият Никола Дамянов заяви пред съда, че не е имал общ бизнес с Маргините, нито е имал някакви търкания.

Преди дни пък главният прокурор Борис Велчев опроверга твърденията на двама от задържаните по процеса, които твърдяха, че прокурор Кокинов им е предложил сделка: накисват Маргините и ги пускат от ареста. Няма такова нещо, защити Велчев своя подчинен. Той обаче не обясни как така вече две години обвинението не е в състояние да докаже каквото и да било срещу братята Маринови. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5134 |04.10.2007 Никола Саркози с български орден „Стара планина” за втори път . 6| 11274 |20.08.2007 Тракийско злато пали война между Николай Овчаров и Георги Китов . 2| 6465 |15.06.2007 Николай Василев и Даниел Вълчев си отиват от кабинета . 1| 6793 |10.05.2007 Бизнесменът Николай Гигов: Не предавам заплахи на приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads