Реклама / Ads
3| 5820 |06.01.2023 НОВИНИ

Йордановден в Лакатник! Ето как шепа млади хора възродиха една от най-древните християнски традиции /снимки/

.
Източник: Facebook
Жителите на едно от най-пищните откъм природни забележителности села в Искърското дефиле - Лакатник, и хора от цялата област ще отбележат Йордановден в ледените води на езерото под емблематичните Лакатнишки скали. 
 

Празникът ще зпочне с тържествената литургия и Велик водосвет, отслужена от отец Константин и отец Стефан, който е родом от селото. Двамата отци изпълняват заедно богослужението, а традиционното ритуално хвърляне на Богоявленския кръст ще се извърши под 20 метров флаг, разположен между скалите над езерото. 20-метровото знаме, което е широко около метър, се поставя с помощта на местни алпинисти.


.

През последните години събитието в местността събира все по-голяма популярност, въпреки че традицията тук се възражда от няма и десет години. 


.

Илиян Димитров и Мария Лазарова-Илиева, са едни от първите ентусиасти, благодарение на които църковният празник отново заживява по техните земи. 

 

“Идеята дойде спонтанно, в нашето село всички сме християни, разказва Илиян пред ФрогНюз. 


“Тази традиция се беше изгубила с годините по време на Комунизма в България. 

Разказвали са ни, че първоначално християнският ритуал е бил свързан с хвърляне на кръст в бурните води на река Искър. В пределите на нашето село обаче имаме хубав водоем, водата не е прекалено студена и мястото е удобно като дестинация и проходимост, водата идва директно от пещерата “Темна дупка”, където решихме да  направим възстановка на тази вековна традиция.

 

Първоначално бяхме трима човека, след това започнаха да се включват все повече и повече съмишленици, дори и не само от нашия край и така нещата постепенно започнаха да се разрастват. Миналата година 32-ма човека скочиха за  Богоявленския кръст в ледените води на Езерото под Лакатнишките скали, тази година очакваме да сме повече.”, разказва Илиян.


.

“Имаше една година, в която водата в езерото беше замръзнала и нямаше как да проведем събитието на традиционното място. Наложи се да импровизираме и цялата възстановка на традицията беше изпълнена на река Петренски дол. Но все пак успяхме да проведем целия ритуал в пълния му капацитет, който бяхме рамкирали”, обясни Мария Лазарова пред медията ни. 


“Имахме и една безводна година, в езерото нямаше достатъчно вода. Тогава се наложи с помпи да довеждаме вода от река Искър, за което сме благодарни и за съдействието на пожарната.”, допълни Мария.  


“Всяка година всички, които са взели участие в ритуала, получават по една тениска с облика на село Лакатник, за да запечатат спомена от празника още по-ярко. За нас Богоявление е традиция, дух, принадлежност", отбелязва Мария. 


.

“Усещането е уникално, съществува много адреналин, но най-важно е да възраждаме християнските ритуали, да накараме все повече млади хора да участват и да се обръщат към традициите на нашите предци”, каза Илиян.


Той сподели, че когато се потопиш във водата не усещаш леденото й докосване като най-вероятната причина за това се крие в адреналина. 


“Освен това приятелите, които също са във водата, те топлят отвътре. Когато видиш знамето на България и хубавата природа около теб, не усещаш никакъв студ.”, допълни той. 


.


Подготовката за Богоявление в село Лакатник започва от ранни зори, още по тъмно, когато част от организаторите отиват на мястото да приготвят дърва за огрев, за да има къде да се топлят участниците.


.

След това започва подготовката на езерото, почистват се водите и местността около тях, за да може когато гостите дойдат, всичко да е изрядно и празникът да бъде достойно почетен.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5630 |17.06.2022 Ицо Хазарта: Нарекох “шепа нещастни фашисти” 13 души от тази зала . 67| 6295 |13.01.2022 Ицо Хазарта кастри „Възраждане”: Шепа нещастни фашисти! Прокуратурата си трае . 18| 3367 |06.12.2021 Гешев: Прокуратурата ще се старае да не сме Древния Рим за шепа богоизбрани . 4| 4055 |26.05.2021 Манолова: Шепа самозабравили се кръгове около Борисов са крали с милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads