Реклама / Ads
36| 5430 |13.09.2013 НОВИНИ

Йовчев, категоричен: Няма полицейска репресия спрямо протестиращите

.
Цветлин Йовчев
България е правова държава с върховенство на закона. Без значение кой извършва нарушение, законът се отнася с еднаква сила за него. България ще остане правова държава.
 
Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Андонов относно действията на органите на реда спрямо протестиращите от Благоевградска област, участвали в протестите в гр. София, на 31 юли 2013 г., предаде „Фокус”. 

Савеклиева попита защо са били спирани за проверка гражданите, кой разпорежда такава политическа репресия. 
Йовчев обясни, че на 31 юли е получен сигнал в ОД на МВР – Благоевград от СДВР за проведен нерегламентиран протест в София. „Участие в протеста са взели лица от други населени места, някои от тях грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали служителите на реда. За установяване на тези лица е създадена организация от ОД на МВР – Благоевград. При проверката е установено, че пътуващите в автобуса лица са участвали в протеста. На всички тях са връчени призовки да се явят на 1 август за обяснение в ОД на МВР – Благоевград. На 18 от участниците са снети обяснения. Съставени са им протоколи за предупреждения да не нарушават обществения ред. Към 21.00 часа на 31 юли за изясняване на същия сигнал е спрян и друг автобус. Пътуващите 28 лица са протестирали в София”, обясни Йовчев. 

„Спрямо протестиращите не е упражнявана полицейска репресия. Действията за проверка на сигнала за нарушаване на обществения ред са били изцяло в рамите на закона”, подчерта министърът. 

На 4 септември група протестиращи граждани в София грубо нарушиха обществения ред, събориха неправомерно заграждения, не изпълниха полицейско разпореждане и оказаха съпротива. Бяха проведени мероприятия и бяха установени 11 лица, които са пътували по същия маршрут в автобус с благоевградска регистрация. Води се досъдебно производство по случая, обясни Цветлин Йовчев. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5136 |11.09.2013 Йовчев разясни що е то полицейщина, у нас такава нямало . 34| 6218 |10.09.2013 Пари за магистрала "Хемус" няма, но Терзиева твърди: Ще се строи! . 5| 4941 |09.09.2013 Цигарите няма да поскъпват през 2014 г. . 11| 5630 |08.09.2013 Стойнев: Няма да има шок с тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads