Реклама / Ads
34| 6218 |10.09.2013 НОВИНИ

Пари за магистрала "Хемус" няма, но Терзиева твърди: Ще се строи!

.
Източник: Булфото
"Може да ви прозвучи популистко, но работата на регионалния министър не е само правене на пътища и магистрали, тя е и политика", заяви във Варна Десислава Терзиева.
 
По повод строежа на автомагистрала "Хемус" тя уточни, че индикативната стойност на аутобана е 800 млн. евро и предвидените пари за България по оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период (2014-2020 г.) ще бъда недостатъчни за довършването му. "В момента се изготвят предпроектни проучвания и след това ще дам повече информация. Пари по оперативна програма "Транспорт" за варненската магистрала няма да бъдат отпускани", категорична бе министърът.

Отговорите й дойдоха след изказването на бившия ресорен министър Лиляна Павлова, която вчера обяви, че предишното правителство е договорило "Хемус" да се построи с европари по програма "Транспорт" и че ГЕРБ е против това градежът й да се случи чрез концесия или публично-частно партньорство.

"Не е необходимо бивши министри да ми набелязват приоритетите и целите. В програмата на правителството "Хемус" е записана като приоритетен проект, защото трябва да намалим различията на регионите. В момента се прави предпроектно проучване за магистралата и когато то завърши, ще знаем точните цифри за изграждането й", каза още веднъж Терзиева.

Тя бе категорична, че правителството ще продължи строежа на "Хемус", тъй като магистралата е приоритетен проект в програмата му.

"През следващата седмица в министерството на регионалното развитие започват срещи за разглеждането на водната стратегия, чрез която ще бъдат направени промените в сектора. Ще се изслушват и предложенията на обществеността чрез обиколки по градовете", каза още при визитата си във Варна министър Терзиева.

По нейни думи много от водните дружества в страната са с лоши резултати и търпят сериозни загуби, тъй като стартиралата през 2009 г. реформа във водния сектор, не е дала нужните резултати.

Тя каза още, че е подала сигнали за нарушения във ВиК-Варна и предстои там да бъде извършена проверка от Агенцията за държавен финансов контрол.

"Натрупани са дългове и задължения за 29 милиона лева, дружеството търпи около 70% загуби на вода, а през последните години не са правени никакви инвестиции за подобрения на инфраструктурата", обясни регионалният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5097 |06.09.2013 Цецка Цачева: ГЕРБ даваше пари на депутатите, когато бяхме извън парламента . 5| 6260 |03.09.2013 Роми се представят за бежанци, за да крадат европари . 108| 5451 |02.09.2013 Терзиева: Европарите няма да стигнат за АМ "Хемус" . 14| 6326 |19.08.2013 Пуснаха новата отсечка от АМ "Хемус"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads