Реклама / Ads
3| 4576 |06.07.2024 СВЯТ

Иран избра новия си президент. Кой е Масуд Пезешкиан?

.
Масуд Пезешкиан Източник: ЕПА/БГНЕС
Бившият министър на здравеопазването, кардиохирургът и реформатор Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран. Това съобщи говорителят на изборните власти на страната Мохсен Еслами, предадоха световните агенции.
 

Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени на втория тур на изборите, Пезешкиан е спечелил 16,384 млн. гласа или най-малко 53,6% от общия брой. Избирателната активност на втория тур е била 49,8%.





Пезешкиан е деветият президент на Иран. Консерваторът Саид Джалили, представител на иранския лидер във Висшия съвет за национална сигурност на републиката, е получил 13,538 млн. гласа или 44,3%. 

 

Кой е Масуд Пезешкиан?

 

Новоизбраният президент на Иран, умереният Масуд Пезешкиан, възлага надежди на милиони иранци, които искат по-малко ограничения на социалните свободи и по-прагматична външна политика, пише "Ройтерс".


Пезешкиан, който победи твърдолинейния Саид Джалили на втория тур на президентския вот в петък, е човек, когото световните сили вероятно ще приветстват, надявайки се, че той може да търси мирни пътища за излизане от напрегнатото противопоставяне с Иран по отношение на бързо развиващата се ядрена програма, казват анализатори.

Пезешкиан успя да спечели с електорат, чието ядро, както се смята, е градската средна класа и младите хора, които бяха широко разочаровани от годините на репресии в областта на сигурността, които задушаваха всяко публично несъгласие с ислямистката ортодоксалност.


69-годишният кардиохирург обеща да насърчава прагматична външна политика, да намали напрежението във връзка с прекратените преговори с големите сили за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. и да подобри перспективите за социална либерализация и политически плурализъм.

В рамките на иранската двойна система на духовно и републиканско управление президентът не може да направи съществена промяна в политиката по отношение на иранската ядрена програма или подкрепата за милиционерските групировки в Близкия изток, тъй като върховният лидер аятолах Али Хаменей има пълното право на глас по най-важните държавни въпроси.







Въпреки това президентът може да влияе върху тона на иранската политика и ще участва активно в избора на наследник на Хаменей, който вече е на 85 години.

 

Пезешкиан е верен на теократичното управление на Иран и няма намерение да се конфронтира с влиятелните ястреби в сферата на сигурността и духовните управници. В телевизионни дебати и интервюта той обещава да не оспорва политиката на Хаменей.


"Ако се опитам, но не успея да изпълня предизборните си обещания, ще се сбогувам с политическата работа и няма да продължа. Няма смисъл да пропиляваме живота си и да не можем да служим на скъпия си народ", каза Пезешкиан във видеопослание към избирателите.


Излязъл от затишие след години на политическа изолация, реформаторският лагер, воден от бившия президент Мохамед Хатами, подкрепи Пезешкиан на изборите след смъртта на твърдолинейния президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна катастрофа през май.


Възгледите на Пезешкиан контрастират с тези на Раиси, протеже на Хаменей, който засили прилагането на закон, ограничаващ облеклото на жените, и зае твърда позиция в прекратените вече преговори с големите сили за съживяване на ядреното споразумение.


През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от пакта и отново наложи санкции на Иран. Този негов ход подтикна Техеран постепенно да наруши ограниченията на споразумението в областта на ядрената енергия.

Пезешкиан обеща да съживи затъващата икономика, засегната от лошо управление, корупция в държавата и санкции на САЩ.







Тъй като правомощията на избрания президент са ограничени от правомощията на Хаменей, много иранци, които желаят политически плурализъм у дома и прекратяване на изолацията на Иран в чужбина, се съмняват, че управляващата теокрация в страната би позволила на Пезешкиан да извърши значителни промени, дори и да се опита.


"Пезешкиан може да успее да въведе някои социални свободи. Но той ще бъде слаб президент, защото Хаменей и неговите съюзници са много по-силни от президента", казва Сохраб Хосейни, 45-годишен бизнесмен от иранския остров Киш.


"Гласувах за него, за да попреча на Джалили да спечели".


Като депутат от 2008 г. Пезешкиан, азербайджанец, който подкрепя правата на други етнически малцинства, критикува потискането на политическото и социалното несъгласие от страна на духовенството.


През 2022 г. Пезешкиан поиска от властите разяснения относно смъртта на Махса Амини - жена, която почина в ареста, след като беше арестувана за предполагаемо нарушение на закон, ограничаващ облеклото на жените. Смъртта ѝ предизвиква месеци наред вълнения в цялата страна.


"Ще уважаваме закона за хиджаба, но никога не бива да има натрапчиво или нехуманно поведение спрямо жените", заяви Пезешкиян, след като даде гласа си на първия тур.


На среща в Техеранския университет миналия месец, отговаряйки на въпрос за студентите, хвърлени в затвора по обвинения, свързани с размириците през 2022-23 г., Пезешкиян заяви, че "политическите затворници не са в моята сфера на действие и ако искам да направя нещо, нямам правомощия".


По време на ирано-иракската война през 80-те години на миналия век Пезешкиан, който е военен и лекар, е натоварен с изпращането на медицински екипи на фронтовата линия.







Бил е министър на здравеопазването през 2001-5 г. по време на втория мандат на Хатами.


През 1994 г. Пезешкиан губи съпругата си и едно от децата си в автомобилна катастрофа. Той отглежда сам оцелелите си двама сина и една дъщеря, като предпочита да не се жени повторно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3426 |04.07.2024 "Евреите са част от нас": Германският президент призова хората да се борят срещу нарастващия антисемитизъм . 2| 3586 |03.07.2024 Керемедчиев: Визитата на Орбан в Украйна утвърждава водещата роля на Унгария при алтернативните мнения относно войната . 3| 3535 |02.07.2024 Виктор Орбан се среща с Володимир Зеленски в Киев . 3| 3903 |29.06.2024 ISW: Ядреният шантаж на Путин срещу Запада продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads