Реклама / Ads
1| 2703 |30.05.2024 НОВИНИ

"Ройтерс": САЩ бойкотират церемонията на ООН в памет на иранския потисник Раиси

.
Ебрахим Раиси
Съединените щати ще бойкотират церемонията на ООН в четвъртък в памет на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина по-рано този месец при катастрофа с хеликоптер, заяви американски служител.
 

193-членното Общо събрание на ООН традиционно се събира, за да отдаде почит на всеки световен лидер, който е бил действащ държавен глава по време на смъртта си. На церемонията ще бъдат произнесени речи за Раиси.







„Няма да присъстваме на това събитие в каквото и да е качество“, заяви пред "Ройтерс" американският служител, говорейки при условие за анонимност. Досега не е съобщавано за бойкот от страна на САЩ.

Мисията на Иран към Организацията на обединените нации в Ню Йорк отказа коментар.


Раиси, ойто беше разглеждан като потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, беше убит, когато хеликоптерът му падна при лошо време в планините близо до границата с Азербайджан на 19 май.







„Организацията на обединените нации трябва да подкрепя народа на Иран, а не да почита паметта на неговия десетилетен потисник“, заяви американският служител. „Раиси е участвал в многобройни, ужасяващи нарушения на човешките права, включително в извънсъдебните убийства на хиляди политически затворници през 1988 г.“


„По време на неговия мандат бяха извършени някои от най-тежките нарушения на правата на човека, особено срещу жените и момичетата в Иран“, заяви служителят.


Съветът за сигурност на ООН застана в началото на неприсъствено заседание, за да почете с минута мълчание жертвите на хеликоптерната катастрофа на 20 май. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд неохотно застана заедно с 14-те си колеги.


Съединените щати изразиха своите „официални съболезнования“ за смъртта на Раиси, съобщи Държавният департамент на 20 май. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби също заяви същия ден: „Няма съмнение, че това беше човек, който имаше много кръв по ръцете си.“


Израелските сили поеха контрола над буферната зона по границата между ивицата Газа и Египет, което дава на Израел ефективна власт над цялата сухопътна граница на палестинската територия.
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън беше остро критикувана от някои републикански членове на Конгреса за това, че е поднесла съболезнования на Иран.







63-годишният Раиси беше избран за президент през 2021 г. и на поста си нареди затягане на законите за морала, контролираше кървавото потушаване на антиправителствените протести и оказваше силен натиск в ядрените преговори със световните сили.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2405 |30.05.2024 Възпитателка малтретира деца в детска градина във Велинград . 0| 2400 |30.05.2024 С малко над 8% ще се повиши цената на природния газ за месец юни . 2| 2397 |30.05.2024 Ще има ли промяна на цената на шезлонгите на плажа? . 2| 2410 |30.05.2024 Германският министър на отбраната възнамерява частично да върне военната служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads