Реклама / Ads
2| 4222 |12.11.2023 НОВИНИ

Исландия: Вулкан опасно застрашава град близо до Рейкявик

.
Източник: Slice of Iceland/Facebook
Според експерти исландски град с около 4000 жители близо до столицата Рейкявик може да бъде сериозно засегнат от вулкан, който се очаква да изригне до часове или дни.
 

Град Гриндавик на югозападното крайбрежие беше евакуиран в ранните часове на събота, след като магмата, която се придвижва под земната кора, предизвика стотици земетресения, които се смятат за предвестник на изригване, предаде 'The Guardain". 

 

Вчера Министерството на външните работи (МВнР) на България препоръчаха на гражданите да следят с повишено внимание ситуацията. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат денонощно на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" на МВнР: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: crisis@mfa.bg, както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, embassy.oslo@mfa.bg, което отговаря за Исландия.


"Наистина сме загрижени за всички къщи и инфраструктура в района", заяви в събота Видир Рейнисон, ръководител на исландската служба за гражданска защита и управление на извънредни ситуации.


Градът - на около 40 км югозападно от Рейкявик - се намира в близост до геотермалната централа "Сварценги", която е основният доставчик на електроенергия и вода за 30 000 жители на полуостров Рейкянес, както и до сладководен резервоар.


Гриндавик се намира и в близост до геотермалния курорт Синята лагуна - популярна туристическа дестинация, която беше затворена като предпазна мярка в началото на тази седмица.


"Магмата сега е на много малка дълбочина, така че очакваме изригване в най-кратки срокове до няколко часа, но поне до няколко дни", каза Рейнисон.


Най-вероятният сценарий е да се отвори пукнатина в земята близо до Гриндавик.

 

"Имаме пукнатина, дълга около 15 километра, и навсякъде по нея можем да видим, че може да се случи изригване", каза Рейнисън.


Той обаче не изключва възможността за изригване на океанското дъно, което вероятно би предизвикало голям облак пепел.


"Това не е най-вероятният сценарий, но не можем да го изключим, защото краят на пукнатината отива в морето", каза той.


Земетресенията и повдигането на земята, причинени от навлизането на магмата, вече са причинили щети на пътища и сгради в Гриндавик и околностите му.


Голяма пукнатина разкъса и зелените площи на голф игрището в Гриндавик - снимка, широко разпространена в социалните мрежи.

 

Исландия, в която има 33 активни вулканични системи, обяви извънредно положение и разпореди задължителна евакуация на Гриндавик в началото на съботния ден.


В няколко близки града бяха отворени спешни приюти и центрове за помощ, но повечето жители на Гриндавик бяха отседнали при приятели или роднини, съобщават медиите.


Въпреки че в продължение на няколко дни исландската метеорологична служба (IMO) наблюдаваше натрупване на магма под земната повърхност на дълбочина около пет километра, късно в петък тя съобщи, че магмата е започнала да се издига вертикално в дига.


"Тази магмена дига се издължава и сега е оценена на 800 метра под повърхността", каза Сара Барсоти, координатор на ИМО за вулканичните опасности.

 

Тя каза, че експертите са били изненадани от количеството лава и скоростта, с която тя се натрупва.


"Това, което наблюдаваме сега, е безпрецедентно събитие. Говорим за скорости за този процес и обеми или скорости на притока, които са много по-високи от това, което сме виждали на полуострова досега."


През последните години на полуостров Рейкянес в близост до вулкана Фаградалсфял са станали три изригвания: през март 2021 г., август 2022 г. и юли 2023 г. - всички далеч от каквато и да е инфраструктура или населени места.


Земната кора е била напукана "толкова много през последните три години" от тези изригвания, което "помага на магмените флуиди да намерят пътя си по-бързо", обяснява Барсоти.

 

Преди изригването през март 2021 г. полуостров Рейкянес е бил в покой в продължение на осем века.

 

Вулканолозите смятат, че новият цикъл на повишена активност може да продължи няколко десетилетия или столетия.

 

Разположена в северната част на Атлантическия океан, Исландия се простира по средата на Атлантическия хребет - пукнатина в океанското дъно, разделяща Евразийската и Северноамериканската тектонична плоча.

 

Мащабно изригване през април 2010 г. на друг исландски вулкан - Ейяфятлайокутъл, в южната част на острова - наложи отмяната на 100 000 полета, което остави над 10 милиона пътници в безизходица.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4364 |12.11.2023 Черен уикенд за българския спорт: Четирима треньори и спортисти загинаха на пътя . 12| 4086 |12.11.2023 Нетаняху предупреди Хизбула: Ако влезете във война с Израел, ще направите грешката на живота си . 15| 7023 |12.11.2023 ISW: Русия отново удря Киев с ракети след дълга пауза, Украйна ги сваля с "Пейтриът" . 1| 4139 |12.11.2023 След сблъсъци: Задържаните на пропалестинската демонстрация в Лондон вече са над 120 /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads