Реклама / Ads
1| 2525 |12.03.2024 НОВИНИ

Историята на плаката „черепа на Путин“ пред руското посолство в Рига

.
Плакатът в Рига
Плакатът „Черепът на Путин“ виси пред руското посолство в Рига от началото на мащабната война в Украйна и се превърна в един от най-известните символи на подкрепа за украинците от жителите на Латвия. Той изобразява руския президент Владимир Путин с череп, показващ се през лицето му. Автор на творбата е латвийският художник Крис Салманис.
 


През есента на 2023 г. плакатът беше повреден от силни пориви на вятъра. Музеят по история на медицината, в чиято сграда се намира, обяви събиране на дарения за възстановяване на произведението: трябваше да се укрепи металното скеле и да се препечата самото изображение върху по-лека тъкан. От музея оцениха необходимата сума за работата на 5500 евро. За първите 24 часа след старта на кампанията за групово финансиране са събрани 5769 евро.

Крис Салманис каза пред Present Time, че е направил плаката „Черепът на Путин“ за корицата на латвийското независимо списание Ir, с което работи повече от десет години.


„Тази снимка беше на работния плот на компютъра ми в продължение на седмица, трябваше да я гледам периодично и това ме накара да се почувствам зле", признава художникът. „Обикновено не правя неприятни снимки. Просто правя корици на списания. Аз съм художник и работя с това, което ми харесва. И това не е смърт или война.


Салманис изпрати плаката на редактора на списанието, но тя го помоли да изчака. Въпреки това още на следващата седмица работата се появи на корицата на Ir. То беше допълнено от думите „Каквото се случва, идва“.


Междувременно художникът Андрис Бреже търсеше подходящ плакат за стената на Музея по история на медицината. Той скицира, но когато вижда този плакат, си помисля: „Да, това е.“


Художниците са сигурни: това място е просто идеално, тъй като „черепът на Путин“ се вижда от всички страни. Въпреки това, идеята да се окачи такава противоречива творба на сграда предизвика някои опасения сред директора на Музея за история на медицината Paul Stradiņš: как екипът ще реагира на това?


"С този плакат на фасадата излагам на риск всичките си служители. Защото нашите колеги, които седят в изложбата, са бабички в музея, всички са възрастни хора на 60-70 години, някои вече са почти на 80. Не ще ли се чувстват застрашени, че някой може да хвърли коктейл Молотов по прозорците, например? Но всички казаха: „Не, не, трябва, трябва да окачим плакат.“


Кирил Мартинов, главен редактор на Новая газета Европа, която сега е базирана в Рига, каза, че в първите дни на пълномащабната война районът близо до руското посолство е бил място на демонстрации в подкрепа на Украйна. И тази подкрепа „бе много ярко и символично подчертана от плаката“, казва журналистът.


"За мен той в много отношения се превърна в символ на страната и града, в който дойдох да работя - отбелязва Мартинов. - Това е много важен символ, защото тук можете открито да говорите за отношението си към войната. И изглеждаше като някакъв национален дневен ред, национален жест срещу окупатори и агресори“.


Според автора на творбата жителите на Рига нежно наричат ​​„черепа на Путин“ „нашия плакат“. "Вероятно са видели в него това, което аз видях в него", казва Салманис. "Има много дезинформация, фалшиви новини. Има информационна война между двете страни. И плакатът съществува и той казва съвсем ясно: "Ние знам за какво става въпрос."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12991 |12.03.2024 Манол Глишев: (Само)заблудата води към война . 2| 2481 |12.03.2024 Радослав Бимбалов: Когато има оръжие, ако не си от страната на жертвата, ти си от страната на спусъка . 23| 10019 |12.03.2024 Русия плащала да се влияе на българите в полза на "Турски поток". Нагледен пример за руската хибридна война в България . 9| 7407 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads