Реклама / Ads
0| 4310 |04.12.2016 НОВИНИ

Италия пред исторически избор на референдум

.
Италианският министър-председател Матео Ренци почти със сигурност ще подаде оставка, ако загуби референдума за промени в конституцията, който се провежда днес, заяви министърът на инфраструктурата и транспорта Грациано Делрио, цитиран от Ройтерс.
 
"Смятам, че... (ако загуби) Ренци ще отиде при държавния глава и ще връчи оставката си", каза по държавната телевизия Делрио, който е близък до премиера. Според служители президентът Серджо Матарела може да се опита да убеди Ренци да остане на поста, за да осигури политическа стабилност в Италия.

Ако Ренци откаже, Матарела вероятно ще потърси друг човек, който да оглави ново правителство, което да надзирава осъществяването на изборна реформа, отбелязва Ройтерс.

 

Твърдения за изборни измами при гласуването по пощата бяха отправени в последните часове от кампанията за референдума, която приключва в полунощ, посочва ДПА. На референдума в имат право да гласуват около 50 млн. души. Италианците, които живеят в чужбина, обаче вече гласуваха по пощата. Според в. "Република" избирателната активност сред емигрантите е била необичайно висока - 40%, което може да се окаже решаващо при окончателното преброяване.

 

Лидерът на крайнодясната партия Северна лига Матео Салвини, който е изтъкнат противник на предлаганите от Ренци конституционни промени, каза, че се опасява от "всевъзможни" манипулации на гласовете от чужбина. Външното министерство отхвърли подобни предположения като "обидни".

 

"Разчитам на факта, че италианците - тези от Рим, Милано, Торино или Неапол - ще гласуват с "не" и това ще компенсира гласовете с "да", които Ренци може да е измислил или купил по света", заяви Салвини.

 

Премиерът, който обещава да подаде оставка, ако загуби, каза в интервю за в. "Кориере дела сера", че изходът от референдума е решаващ за следващите 20 години в Италия, а не за неговата кариера. "Ако победи гласуването с "да", Италия ще бъде по-силна. Ако победи гласуването с "не", опасността от скок в тъмното в ясна за всички", заяви той.
Лидерът на насоченото против върхушката Движение "Пет звезди" Бепе Грило успокои вчера избирателите, че "нищо няма да се случи", ако гласуват с "не", и обвини своите противници, че всяват страх.

 

Според букмейкърите по-голям шанс за победа има лагерът на противниците на конституционните реформи, но гласовете от чужбина и други фактори могат да помогнат на Ренци да спечели референдума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5646 |03.12.2016 Тръмп предизвика дипломатически скандал с Китай . 12| 9660 |02.12.2016 М. Андреев пред Фрог: Пеевски не идва на работа, Доган не знам какъв е, а защо ги пазим?! . 7| 14043 |02.12.2016 Само във Фрог: Патриотите предложили на Цветанов да е вътрешен министър . 15| 8837 |02.12.2016 Ген. Радев пред АПА: Аз съм натовски генерал, а не проруски президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads