Реклама / Ads
9| 5663 |25.11.2013 НОВИНИ

За "Южен поток" решава "Газпром"

.
Компания с международно участие изгражда морската част на Южен поток до втория километър на сушата.
 

Това съобщават от "Южен поток България" АД във връзка с публикации, сигнализиращи за незаконно започване на строителство на газопровода.

В изпълнителя на въпросния участък "Южен поток транспорт" съдружници са - EniS.p.A., Италия (20%), EDF Group, Франция (15%), Wintershall Holding GmbH, Германия (15%) и ОАО Газпром (50 %).

Ето и пълния текст на писмото:

"Информираме ви, че без разрешително, без одобрен ПУП, без да е минало обсъждане по ОВОС и разрешение от Министерството на околната среда и водите на плаж Паша дере във Варна вече са стационирани машини и започва подготовката за строеж на Газопровод Южен поток. Не знаем дори дали има подписан договор. Започва строеж, а знаете ли вие въобще, че още няма окончателно разрешение от Министерството на околната среда и водите за излизане на брега на този газопровод. Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта.

Още не се провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна. Няма как и това да са машини за обследване и сондиране, защото доклада по ОВОС на морската част вече е готов и предстои да бъде обсъден и разгледан на 19 декември от 16.00 часа в Археологическия музей. Грубо се нарушава собственото ни законодателство, за да угодим на чужди корпоративни интереси. Това означава, че нашите управници най-нагло показват законите, че цялото обсъждане на проблемите около този проект е проформа. Ние сме меко казано шокирани, ние сме разгневени. Държавата си затваря очите , че вече започва строеж във Варна при положение, че сама още не си е приключила всички законови процедури по този проект. Тоест доказа се, че всички тези обсъждания по закон и процедури са проформа и всичко отдавна е решено от една чуждестранна компания.

Както ни беше заявено многократно неофициално, каквото и да стане, каквото и да искаме, като български граждани, тук в България решава Газпром. Тоест ние права нямаме, ние сме фигуранти, ние сме крепостници на „Царска Русия". Толкова много ли искахме ние. Просто този огромен газов комплекс от 500 декара, най-големия в Европа, да бъде изместен малко по-далеч от домовете и града ни. С това смешно малко искане ли нарушихме интересите на многомилионната империя Газпром. Това го няма дори и в Африка. Ние гражданите на Варна питаме къде са контролните органи, къде е полицията, къде е държавата за да спре това безобразие и гавра с народа на Република България."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5251 |21.11.2013 Д-р Тренчев: Протести като на КНСБ не решават нищо . 10| 6784 |19.11.2013 Газ от "Южен поток" потича за България през 2015 г. . 13| 7401 |17.11.2013 Трасето по "Южен поток" пълно с археология . 39| 5844 |09.11.2013 Огнян Минчев: Отстраняването на Бисеров е свързано с "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads