Реклама / Ads
0| 2898 |11.01.2023 НОВИНИ

Юлиян Петров: Здравното министерство налага диктат и не се вслушва в образователните експерти

.
Източник: Снимката е илюстративна
Ако имаме 15 или повече области в грипна ваканця, тогава може да се мисли за национална грипна ваканция. Нямаме такава ситуация към момента, но имаме готовност.
 

Това заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Той е категоричен, че ако има грипна епидемия, децата трябва да се пускат в грипна ваканция, а не да се преминава към онлайн обучение:  "Нека учениците да са във ваканция, след това учебният материал ще се преструктурира". 

 

Според него при 1-2 седмици грипна ваканция няма риск за учебната година.

 

Петров напомни, че наближава и междусрочната ваканция - между 1 и 5 февруари, която със сигурност ще повлияе добре на обстановката със заболелите. 

Когато учителите в определен процент са болни, няма как да се проведе онлайн обучение, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички" и отправи въпрос към здравния министър: "Той би ли препоръчал на личните лекари, когато са болни, да лекуват дистанционно?". 

 

Според Юлиян Петров решението за преминаване към онлайн обучение във връзка с обявената грипна епидемия в област Бургас е грешно. По думите му това ще е неефективно и "отбиване на номер".

 

Той смята, че здравното министерство налага диктат и не се вслушва в образователните експерти. Според него министерството се държи неадекватно:  "Понякога закъснява, понякога взема не най-правилните решения".

 

Временното връщане на маските ще помогне за тази ситуация, изказа мнение още Юлиян Петров. Според него няма нищо лошо от временно връщане на тази мярка. В здравните заведения и сега подхождат така, подчерта той. 

На този етап нямаме сигнали от училища, които да са останали без средства за сметките за отопление, обяви Петров. По думите му няма опасност от спиране на работата на училища във връзка с отоплението. Той прогнозира все пак, че към края на февруари ще се появят такива нужди на някои места.

 

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за поне 20% увеличение на учителските заплати: "Това, което бяхме заложили в КТД, е увеличение на учителските заплати, като процентът ще зависи от новия бюджет. Със сигурност ще има повече пари за образование, със сигурност ще започнем да говорим за увеличение на заплатите поне с 20-25%. Ако това не се случи дори в тези разговори, които ще започнат до 1-2 седмици, тогава това напрежение може да приеме други формати и външни проявления. На този етап имаме диалог и мисля, че ще стигнем до това, което предлагаме и което е релевантно в съответната ситуация - поне 20% увеличение на учителските заплати, най-малко". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2915 |10.01.2023 Напрежение между протестиращите заради ТЕЛК-овете и здравното министерство . 7| 5696 |10.11.2022 О.з. полк. Чавдар Петров: Трябва някой да отиде на съд за оградата по границата . 0| 2815 |03.11.2022 От здравното министерство искат промени в системата за проследяване на лекарствата . 0| 2768 |20.10.2022 Проф. Иво Петров: Гражданското общество трябва да поставя правилата и дневния ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads