Реклама / Ads
2| 6772 |12.04.2017 НОВИНИ

Юрий Гагарин – карък или щастливец

.
Джина Лолобриджида целува своя ”звезден принц” Юрий...
Юрий Гагарин, човекът, който пръв видя Земята от Космоса. Съветският космонавт постави началото на космическите полети. За година след полета на 12 април през 1961 г. Гагарин става толкова популярен че една четвърт от момчетата, родени в СССР, са кръстени на него. Много деца по света също получават неговото име.
 
Небето е абсолютно черно. Земята е синя, синя... Всичко се вижда много ясно. Това казва в първото си интервю след полета Гагарин.

 

Думите на космонавта „Ну, поехали” преди старта на полета, се превръщат в нарицателен израз за руснаците, когато вдигат първа наздравица.

 

Световната филмова звезда Джина Лолобриджида заявява, че е влюбена в Гагарин. Човекът, който покори Космоса, покори и моето сърце, заявява многократно актрисата, изиграла главни роли в над 50 филма и носител на „Ордена на Почетния легион” и званието „Велик офицер на Италианската република”.

 

Френският комик и писател Мишел Колучи-Колюш пък казал по повод на първия космонавт: "Юри Гагарин е най-големият карък. Излетял от Съветския съюз, направил няколко обиколки на Земята и се приземил отново в ... Съветския съюз”.

 

Преди Гагарин е имало два полета с човек. Космонавт бил някой си Иван Иванич. Така съветските учени кръстили куклата, която изпълнявала ролята на човек в Космоса.

 

Летели са и три кучета. Първите били Белка и Стрелка. Във втория полет участвало кучето Лайка, което обаче загива поради повреда по време на експеримента. На негово име са кръстени едни от най-популярните цигари в Съветския съюз.

 

Много са и версиите за смъртта на Гагарин. Една от тях е саботаж. Причината: Гагарин бил избран за народен представител, но често критикувал политиката на правителството и върхушката на КПСС. Затова поставили взривно устройство в самолета - по нареждане "отгоре".

Друга версия е, че е бил пиян по време на полета. Което е абсурдно, защото е бил летеци-изпитател и като такъв е минавал през специален медицински преглед преди всеки полет.

 

12 април остава Денят за превземане на Космоса в цял свят. Признава го и НАСА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4154 |09.07.2016 Юрий Асланов: Никой в лявото пространство не оспорва водещата роля на БСП . 0| 4520 |08.07.2016 Юрий Асланов: Хората не вярват в Конституцията, защото над държавата е извършен погром . 3| 4670 |04.07.2016 Юрий Асланов : БСП е с водещата роля в лявото политическо пространство . 2| 4700 |17.12.2015 Юрий Асланов: Екатерина Захариева- министър по принуда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads