Реклама / Ads
1| 4309 |17.02.2020 НОВИНИ

Юрист: Едва ли търговци ще успеят да си вземат парите от лотарията

.
Търговци от цялата страна може би ще пият една студена вода и няма да могат да си вземат обратно похарчените за лотарийни билети пари. Бизнесмени обявиха, че ще заведат колективен иск срещу държавата, ако проблемът не бъде решен.
 

Става дума за огромен разход - между 27 и 35 милиона лева, с които търговците са купили билети от лотарийните игри на Божков. След като промените в Закона за хазарта официално влязат в сила обаче, те няма да могат да ги продават на трети лица и образно казано ще останат “с пръст в уста”. Големият въпрос сега е как и дали изобщо ще могат да си върнат парите обратно.

 

Според адвокат Валя Гигова няма реален шанс подобно нещо да се случи. По думите на юриста нито гражданите ще могат да вземат евентуалната си печалба от частните лотарии, нито пък търговците ще успеят да си върнат солидната инвестиция за купените вече билети.

 

Основната причина - не могат да се конкурират с публичните вземания, а отделно - няма лиценз, няма дейност, а изплащането на печалбите влиза в обхвата на тази дейност.

 

"Тези хора нямат кой знае какви възможности по моя преценка. Тези търговци, които са си купили билети, аз не очаквах да чуя такава огромна сума, няма да могат повече да ги продават на трети лица крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Изцяло безпредметна се оказва тяхната покупка", посочи юристката пред БНР.

По думите й "тези билети вече са негодни да служат по какъвто и да е било начин на търговците, но пък законодателят не е уредил въобще този въпрос".

 

"Единственото, което законодателят е казал, е много кратко: преустановява се продажбата на тези билети", посочи Гигова.

 

Според адвокатката търговците вероятно ще потърсят правата си - по гражданско-правен ред чрез предяваване на искове. Но постави под съмнение успеха им при едни евентуални такива дела.

 

"Но ние в момента не говорим какво трябва да направят, а колко са им реални шансовете. Защото дори те да си спечелят всичките дела, при положение, че няма да има имущество, от което да удовлетворят вземането си, какъв е смисълът да водиш дела. След като абсолютно всички активи, ако е вярна тази информация, служат за обезпечение на публичните вземания на държавата, а цифрите, които се цитираха бяха огромни, нали разбирате, че няма как обикновен търговец да се конкурира с държавата", коментира Гигова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4433 |17.02.2020 Прокуратурата: Разследваме съдия заради съмнения за корупция . 3| 4282 |16.02.2020 НСИ: През март започва предварително преброяване на населението, официалното е през 2021 г . 8| 4915 |14.02.2020 Търговци: Държавата да реши проблемите с непродадените лотарийни билети . 3| 4906 |12.02.2020 Бивш шеф във ВВС оглави националния борд за разследване на транспорни произшествия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads