Реклама / Ads
5| 3077 |21.12.2022 НОВИНИ

Иван Хиновски: При арбитраж с ”Газпром” би трябвало да сме в силната позиция

.
Иван Хиновски
”При арбитраж с ”Газпром” има много правни условия, които са в наша полза. Ние всеки ден сме спазвали договора, би трябвало да сме в силната позиция. България спешно трябва да приеме нова енергийна стратегия, защото системата ни не може да акумулира голямо количество енергия от възобновяеми източници”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски.
 

Над 250 евро за мегаватчаса е нашата прогноза за цената на газа за януари. Успокоително е, че Турция създава газов хъб, с помощта на "Газпром". Ще миксират газ от различен произход - руски, египетски, азербайджански, ирански, който ще е собственост на турската компания "Боташ". Ще купуваме от тях, коментира той по Нова нюз.


"За януари 2023 г. искането е 30% нагоре на цената на газа заради Чирен. Потребява се скъп газ, нагнетен по времето на високите цени на суровината. През Турски поток обаче се движи 99% руски газ през посредници. През 2023 г. имаме ангажирани количества на LNG слотове и договорки за внос на втечнен газ. В Турция и Гърция имаме обезпечени слотове, трябва да живеем спокойно, газов недостиг няма да има", успокои експертът.

 


По думите му е неизбежен ръстът на цените на оранжерийните зеленчуци заради скока на газа. "Ще скочат цените на домати, краставици, спанак. Цената на природния газ и горивата е основна компонента в тяхната стойност. Таванът на цената на газа няма да ни се отрази, защото 180 евро на мегаватчаса е много висока сума. 150-160 евро е нашият таван. Фючърсни сделки между големи играчи като Китай и Катар може да повишат цените на борсите, а Русия също опитва да продава газ чрез посредници", обясни той. И допълни, че срокът за затваряне на въглищните централи трябва да се удължи след 2038 г.

 

Според него най-важно е да се завърши терминалът в Александруполис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3214 |20.12.2022 Иван Демерджиев: Ще има наказани полицаи до края на годината, мутрите не са както някога . 0| 3310 |20.12.2022 АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg . 1| 2935 |19.12.2022 Ще има ли арбитраж с ”Газпром” през януари, след като Павлов разбуни духовете? . 0| 3028 |16.12.2022 Иван Таков: ГЕРБ-СДС и ДБ наказват софиянци на социално-икономически принцип с приетата Наредба за зони с ниски емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads