Реклама / Ads
26| 21132 |05.03.2024 АКТУАЛНО

Изчезналата пътна карта между България и "Газпром" изплува. Хакерска група я продава

.
Подписване на пътната карта
"Тази "ПЪТНА КАРТА" ще ви трябва ли или да я хвърляме?". С тези думи хакерксата група "Bg Elves", която казва за себе си, че се занимава с българска контрапропаганда, обяви, че притежава оригинал на изчезналата пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017 година. Групата обяви, че продава мистичния - буквално, документ за 16 651 264 щатски долара.
 

Парите от търга ще бъдат дарени на украинското правителство в помощ на борбата им срещу агресора.

 

През 2017 година тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром” Алексей Милер, подписаха въпросната пътна карта. Последва строежът на газопровода “Турски поток”, чиято стойност беше над 2,5 милиарда лева без ДДС.

 

Когато третият редовен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма. Изчезнала е.

От народния представител Мартин Димитров последваха няколко опита Министерството на енергетиката на България да поиска копие от картата от "Газпром". В крайна сметка, включително след журналистически искания и питания - слагам и себе си в това число, редовното правителство на Кирил Петков поиска копие от пътната карта от "Газпром". През януари 2022 година разбрахме, че такова копие не е дошло. Това, което обаче дойде само месец по-късно - през февруари 2022 година, бе нападението на Путин над Украйна (през април пък "Газпром" спря газа към България - "Турски поток" обаче продължи да си работи, руският газ течеше през нашата територия).

 

Още тогава се каза една проста истина - Путин заобиколи Украйна енергийно чрез "Турски поток". А разклонението на "Турски поток", на което правителството на Борисов казваше "Балкански поток", бе построено с 3 млрд. наши пари.

 

България е вложила в изграждането на "Балкански поток" 2 540 661 575,67 лева без ДДС. Изтеглили сме заем на обща стойност 535 500 000 евро от общо 10 банки. Очакваните приходи за 2021 година са в размер на 215 085 лева, а за 2022 година - 382 282 лева. Най-оптимистичният сценарий за възвращаемост на инвестицията е от над 15 години. Това бяха официалните данни в отговор на служебния министър на енергетиката Андрей Живков към 28 юли 2021 година след депутатски въпрос от Мартин Димитров в 46-ото Народно събрание.

 

Извън икономическата призма, моралният казус тук е много по-тежък. Путин заобиколи Украйна, минавайки през България. И то през тръба, която ние му построихме и платихме. Въпросната тръба стана факт след подписването на пътната карта, която сега, по думите на "Bg Elves", се продава за 30 000 000 лева.

 

"В случай, че търгът пропадне или сумата не бъде изплатена в срок, ще го публикуваме за свободно ползване от българската общественост", пишат още те.

"Предлагаме на вашето внимание един позагубен и леко позабравен документ, както и една оферта към него - ПЪТНАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ. Документ, който ви е струвал 3 милиарда лева. Документът доказва, че Русия е имала планове да заобиколи Украйна още през 2017 г. и де факто че правителството на тогавашния премиер Бойко Борисов е съучастник в огромна корупционна схема. Така българската енергетика е подчинена на интересите на президента на Русия - Владимир Путин", пишат хакерите от групата.

 

Прилагат и следните снимки:


.


.

 

Хакерите разказват във Facebook, че се сдобиват с информацията в последните няколко месеца, след като "на доброволни начела", се организират "с някои от най-елитните български джедаи, с които сформирахме нашият батальон за българска контрапропаганда". "В хода на нашата дейност, освен друго (за което тепърва ще пишем), до нас достигна масив от информация, съдържаща имейл кореспонденцията на Евгений Зобнин - съветник на Александър Бабаков, който е депутат от руската "Дума". В тях открихме серия от криптирани файлове, които, посредством различни способи, успяхме да разкодираме и представим на разследващи журналисти. В следващите седмици, ще се опитаме да синтезираме всичко, което екипът ни успее да извлече и да го представим на широката публика, в достъпен вариант", пишат още те.

 

Първата информация, която групата публикува, бе именно за пътната карта, след която бе построена българката част на "Турски поток".

 

През лятото на миналата година Антикорупционния фонд (АКФ) публикува данни и кадри на същата тази хакната поща на Александър Бабаков. В описаното от АКФ бе обяснено как през юли 2019 година в "българската, руската и арабската страна" са били в процес на договаряне относно спецификите на изграждането на "Турски поток" през България.

 

Гражданско сдружение "БОЕЦ" пък още през 2020 година сигнализираха европейските институции, че са установили руско участие при изграждането на газопровода. Миналата година излязоха с неофициална информация, че четири лица от руската групировка "Вагнер" са пребивавали на територията на България във връзка с изграждането на газопровода.

А иначе по "Турски поток" не тече и една молекула газ към България. Като полза имаме единствено транзитни такси, според експертите - скромни по размер. Дори и да не бяха спорни обаче, остава моралният въпрос - помогна ли България на Путин да заобиколи Украйна, а след това да я нападне зверски. Само преди дни в Одеса руски въздушен удар уби 12 души. Сред тях бяха съпругата и бебето на украински българин. И днес ударите над Одеса продължават, както продължава и войната на Путин и Русия. Украинските българи са една от най-големите малцинствени групи в Украйна. Дори и да не бяха - естествено е да знаеш кой е агресорът в тази война. И е естествено да помагаш на Украйна по всеки възможен начин.

 

Хиляди са жертвите на Путин и Русия в Украйна от началото на пълномащабната война досега. Фактът, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ помогна на Путин, като построи в рекордно кратки срокове "Турски поток", стои със страшна сила. Документите как се случи това, все още не са публични, остават тайна.

 

През 2022 година обаче ФрогНюз хвърли светлина по тях. Договорът за Балкански поток, а който Борисов подписа присъдата на милиони украинци – вижте тук. А как Руски поток на Борисов и Путин ни зароби - четете тук.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 14590 |04.03.2024 Могат ли да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебната система? . 25| 4246 |02.03.2024 Христо Грозев: Скоро ще имаме отговор на въпроса как Навални е бил убит . 29| 7802 |01.03.2024 Под съпровода на My Way: Над 10 хиляди изпратиха Алексей Навални в последния му земен път /видео/ . 7| 5667 |03.03.2024 Проф. Веселин Янчев за Фрог: Борците ни за национално освобождение вярваха, че бъдещето на България е с цивилизованите държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads