Реклама / Ads
31| 4127 |02.11.2021 НОВИНИ

МЗ не изпълнява собствения си пандемичен план. С хоро ли борим вируса?

.
Източник: БНТ
Ситуацията е критична. Това е най-тежката вълна на COVID-19 вълна у нас до момента. Става дума за национално бедствие. Това са думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от днес. Те дойдоха на фона на печалния рекорд от над 300 починали. При 8 жертви затвориха парковете миналата година. Днес за локдаун няма и дума, а с два прости клика става ясно, че МЗ не изпълнява собствения си пандемичен план. Вместо това с призив за обединение здравните власти се хванаха за ръце. Хоро ли ще играем?
 

България е първа в света по смъртност от COVID-19 на 100 хил. души, показват данните на университета “Джонс Хопкинс”. В същото време здравните власти у нас се хващат за ръце. За локдаун не се говори. За мерки не се говори - ни за зелени коридори за пазаруване, ни за вечерен час. Не се говори за нищо. Има само призиви и печалното “всеки сам си преценява”. 

 

На 19 октомври със заповед от вчера за днес здравното министерство направи изискването за зелен сертификат задължително за всички дейности на закрито. Тази заповед дойде на фона на едва 20% ваксинирано население и без гратисен период. Предизвика хаос, затрудни работата на хората в редица сектори. Като оставим настрана антиваксърските настроения у нас, хората напълно логично възроптаха. Здравните власти пък пренаписаха въпросната заповед няколко пъти междувременно.

 

Това не е наливане на вода в мелницата на ГЕРБ или Бойко Борисов, които използват момента да критикуват настоящите здравни власти и да обясняват наляво и надясно колко добре са се справили с овладяването на пандемията. Простичката истина е, че никой не се справя.

 

В България сме свидетели на тотална неспособност да се вземат решения, разнопосочни мнения на здравни специалисти, пълен хаос при налагането на ограничения, които сякаш не стъпваха на елементарна здравна логика. Това бе по времето както на Борисов, така и по времето на служебния кабинет. 

 

Управляването на пандемията от COVID-19 по време на правителството на ГЕРБ се плъзгаше по линията на популизма и частните интереси. Сега пандемията сякаш не се управлява, а е оставена на собствен ход. И в двата случая резултатите не са добри.

Обясняваха ни, че има план на действие от страна на Министерството на здравеопазването, който се следва стриктно. Според него мерки се налагаха при определени стойности по отношение разпространението на коронавируса в страната и колко голям е натискът на здравната система.

 

Какво предвижда планът на здравното министерство в такъв случай? 

 

Мерките на МЗ се определят на база 14-дневната заболяемост на 100 хил. души. Според този критерий областите в страната се разделят на четири нива - зелена, жълта, червена и кафява. При четвъртото ниво броят на заразените с коронавирус на двуседмична база е над 500 на 100 хил. души. При този сценарий Нивото на риска е най-високо, смъртността също е висока, значителен или бързо повишаващ се е броят на настанените в лечебни заведения. Броят на заетите легла е над 9000. 

 

Какви мерки се предвиждат според плана на МЗ при този сценарий? 

 

Забраняват се домашни събирания на различни домакинства. Преустановяват се събитията на закрито, спортните събития. Затварят се фитнеси, СПА центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси. Спират се културните събития, затварят се музеите, галериите, кафенетата, ресторантите, нощните клубове, игралните зали, казината. 

 

С други думи - локдаун.

 

Според публикуваните днес данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост е нас към 31 октомври е 888 на 100 хил. Справка в Единния информационен портал показва 8 030 души, настанени в лечебни заведения в страната. Новите случаи на инфекцията за последното денонощие са 6 007. 

 

Сиреч - страната ни е в кафявата зона. 

 

Здравните власти обаче днес просто се хванаха за ръце. Въпросът е защо не изпълняват собствения си план за справяне с пандемията?  Какво чакат? Чакат смъртността у нас на дневна база да скочи още? Новозаразените да ударят тавана? Да затвърдим позициите си като първенци в най-черните световни класации? Чакат да минат изборите? 

 

Питам само. Статистиките ще говорят вместо Вас. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6825 |10.10.2021 Нели Куцкова: Има хора, които с радост изпълняват поръчки, за да растат в кариерата . 9| 3393 |02.07.2021 САЩ: България не изпълнява минималните стандарти за премахване на трафика на хора . 3| 3964 |28.06.2021 Фирмата за дезинфекция до земеделския министър: Коректно изпълняваме договора си към държавата. Отчитаме всички събрани такси . 7| 4899 |26.06.2021 Извън закона: Шеф в „Александровска“ изпълнявал 5 длъжности едновременно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads