Реклама / Ads
0| 2622 |29.11.2023 НОВИНИ

Израел и Хамас ще си разменят още заложници срещу затворници днес. Катар и САЩ опитват да удължат примирието

.
Очаква се Хамас и Израел да освободят още заложници и затворници в сряда, последния ден от удълженото шестдневно примирие в конфликта в ивицата Газа, като вниманието беше насочено към това дали посредникът Катар може да договори ново удължаване.
 

Израелските медии, позовавайки се на кабинета на министър-председателя, съобщиха, че Израел е получил списък със заложници, които се очаква да бъдат освободени от Хамас днес, предаде "Ройтерс".

 

Израел заяви, че примирието може да бъде удължено допълнително, при условие че Хамас продължи да освобождава поне по 10 израелски заложници на ден. Но тъй като в плен все още са по-малко жени и деца, запазването на тишината след сряда може да изисква преговори за освобождаване на поне няколко израелски мъже за първи път.

 

Палестинската войнствена групировка Хамас и свързаната с нея групировка Ислямски джихад освободиха 12 заложници във вторник, с което общият брой на освободените от началото на примирието в петък достигна 81. Това са предимно израелски жени и деца, както и чуждестранни граждани.

 

Заложниците, освободени вчера - 10 израелски жени и двама тайландски граждани - бяха на възраст от 17 до 84 години и включваха двойка майка и дъщеря. На всички са били извършени първоначални медицински прегледи, след което са били преместени в израелски болници, където е трябвало да се срещнат със семействата си.

 

Малко по-късно Израел освободи 30 палестинци от затвора Офер в Западния бряг и от център за задържане в Ерусалим. Палестинският клуб на затворниците, полуофициална организация, заяви, че половината от тях са жени, а останалите - мъже тийнейджъри. С това общият брой на освободените палестинци в рамките на примирието достигна 180 души.

 

Катар, който посредничи в непреки преговори между Хамас и Израел, довели до прекратяване на огъня, прие във вторник шефовете на шпионските служби на израелския Мосад и на ЦРУ на САЩ.

 

Длъжностните лица обсъдиха възможните параметри на нов етап от споразумението за примирие, включително освобождаването от Хамас на заложници, които са мъже или военнослужещи, а не само жени и деца, заяви източник, информиран по въпроса. Те са разгледали и какво може да е необходимо за постигане на примирие, което да продължи повече от няколко дни.

 

Катар е разговарял с Хамас преди срещата, за да разбере на какво може да се съгласи групировката. Сега израелците и Хамас обсъждат вътрешно идеите, разгледани на срещата, добави източникът.

Отделно от това във вторник външните министри на страните от Г-7 призоваха в съвместно изявление за удължаване на прекратяването на огъня и за повече хуманитарна помощ.

 

Около 159 заложници остават в Газа. Белият дом съобщи във вторник, че сред тях има осем или девет американци. Говорителят на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ се надяват Хамас да освободи още американци, а правителството на САЩ ще работи с Катар за удължаване на паузата в бойните действия.

 

"Искаме да видим всички заложници на свобода. Начинът за това са тези паузи", заяви Кирби пред репортери, пътуващи в самолета на президента във вторник.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4561 |29.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 3| 2518 |29.11.2023 Украйна подозира Русия за отравянето на съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване . 0| 2683 |29.11.2023 Везенков със Сакраменто на четвъртфинал . 17| 3889 |29.11.2023 Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads