Реклама / Ads
31| 7822 |03.07.2012 НОВИНИ

Израелски асове ще гасят от въздуха Витоша

.
Такъв самолет ще гаси пожара на Витоша
Самолети от Израел пристигат да гасят пожара на Витоша. Те ще пристигнат в страната ни след полунощ. Машините са със специално оборудване за гасене на горски пожари в трудно достъпни местности. Те са участвали преди време в гасенето на най-големия горски пожар в историята на Израел.
 
Самолетите се обслужват от 13-членен екипаж и ще взимат вода от яз. „Искър”. От съображения да сигурност, до приключване на работата на самолетите, гражданите не бива да използват водоема за почивка и спорт. Екипи на столичното Осмо Районно управление „Полиция” и на Общинска полиция ще отцепят района, за да не станат инциденти.

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица. Огнената стихия се вихри на площ от 150 дка в труднодостъпна местност. Осигурени са високопроходими специални автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата – има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две – прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасенето на пожара продължават да участват два хеликоптера от ВВС и един на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи за готовността на Израел да помогне, но подчерта, че на този етип нямаме нужда от самолетите им. Премиерът вярваше, че ситуацията ще бъде овладяна с родните хеликоптери, но явно пожарищата са ескалирали и се е наложило да приемем помощта.

„Имаме готовност Панчаревското езеро да го осигурим, защото над него трябва да се мине на скорост и да се загребе вода, а това не е лесен процес, рисков процес е, засега благодаря на летците на хеликоптерите, вършат прекрасна работа”, каза предиобед Борисов и припомни, че самият той неведнъж е гасил горски пожари на Витоша, в качеството си на пожарникар.

През 2010 година самолетите, които ще гасят Виташа, са участвали в потушаването на най-големия в историята на Израел горски пожар в района на Хайфа. Тогава там горяха 40 хектара, приблизително 4 млн дървета. 42 души загинаха, а 17 000 бяха евакуирани, разказаха за Фрог нюз българнски евреи, участвали в мащабната акция. Тогава в Израел са пристигнали над 30 самолета от 16 страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6481 |01.07.2012 Витоша в пламъци; гасят с хеликоптери . 45| 6236 |03.06.2012 Първи сме по купуване на гласове, притеснена Кунева . 41| 6689 |17.05.2012 Станишев не иска сливенските търговци на гласове на конгреса . 9| 5493 |09.01.2012 Измишльотина е атентатът срещу израелски туристи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads