Реклама / Ads
1| 4705 |09.10.2023 НОВИНИ

Израелски ракети изравняват със земята гнездото за плацдарм на Хамас Бейт Ханун

.
Израелски удари по "Хамас"
Израел нанесе въздушни удари по повече от 1000 цели в ивицата Газа, съобщи израелската армия. Голяма част от град Бейт Ханун в североизточната част на анклава е изравнена със земята. Израелски военен уточни пред репортери, че "Хамас" използва Бейт Ханун като плацдарм за нападения, като за момента няма данни за жертви, а повечето от десетките хиляди жители на града вероятно са избягали преди това.
 

"Ще продължим да атакуваме по този начин, с тази сила, непрекъснато, по всички сборни пунктове и маршрути", използвани от Хамас, каза той.

Обявяването на войната предвещава още по-големи боеве занапред, а основният въпрос е дали Израел ще започне сухопътна атака в Газа - ход, който в миналото е водил до увеличаване на жертвите, отбелязва АП. Израелски военен говорител заяви пред Ройтерс, че армията е призовала около 300 000 резервисти, а в изявление, цитирано от АП, се казва, че Израел ще се стреми да сложи край на управлението на "Хамас" в Газа.


"Нашата задача е да се уверим, че Хамас вече няма да има никакъв военен потенциал, който да заплашва Израел", заяви говорителят Джонатан Конрикус във видео, публикувано от израелските военни в "Екс". "И в допълнение към това ще направим така, че Хамас вече да не е в състояние да управлява ивицата Газа", заяви той.

 

Според израелските военни в първоначалното нахлуване в събота са участвали 1000 бойци на "Хамас", като големият брой подчертава степента на планиране от страна на бунтовническата групировка, управляваща Газа, която заяви, че е предприела нападението в отговор на нарастващите страдания на палестинците под израелската окупация и блокада на Газа.

 

"Хамас" и по-малката групировка "Ислямски джихад" заявиха, че са пленили повече от 130 души от територията на Израел и са ги откарали в Газа, като заявиха, че те ще бъдат разменени за освобождаването на хиляди палестинци, затворени от Израел. Мирните жители и от двете страни вече плащат висока цена, отбелязва АП, като израелските военни евакуираха най-малко пет града, разположени в близост до Газа, а според ООН повече от 123 000 жители на Газа са разселени от боевете.

 

По-рано Франс прес предаде за "над 500 цели" на управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение Хамас и на палестинския "Ислямски джихад", които са били поразени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел. Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, уточни армията в изявление.

 

Палестинската офанзива, започнала в събота навръх шабат, точно 50 години след войната от 1973 г., е внимателно координирана операция, която може да продължи дълго.

 

"За да започне подобна операция, трябва да имате много подготовка, планиране, координация и да имате значителни перспективи или цели", подчертава Коби Майкъл, експерт от Института за проучвания на националната сигурност, намиращ се в Тел Авив. "Хамас знае много добре, че цената на подобна операция ще бъде много висока", добави той.

 

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обвиниха палестинската ислямистка групировка "Хамас", че използва цивилни граждани като "жив щит", отбелязва ДПА. "Хамас" също така "укрива терористична инфраструктура в граждански райони" в ивицата Газа, заявиха ЦАХАЛ в "Екс".

 

В списъка на "военните престъпления на "Хамас", публикуван в платформата на социалната медия, ЦАХАЛ добавя, че "Хамас" извършва и "оскверняване и осакатяване на трупове", "умишлено убиване на цивилни" и "отвличане на цивилни и държането им като заложници", съобщава още БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4010 |09.10.2023 Спортният министър Илиев остро към Б. Борисов: Кухи са обвиненията му, при него за 2020 няма нито милиони, нито салони . 0| 9363 |09.10.2023 Мартин Табаков за ФрогНюз: Иран е спонсор на Хамас, от военното му крило вече благодариха на Техеран . 14| 26365 |09.10.2023 Георги Готев: Румъния атакува българската "ЕвроИнс". На нейно място идва фирма, начело на която е братът на Урсула фон дер Лайен . 3| 7643 |09.10.2023 САЩ, Русия и Китай за атаките на "Хамас" в Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads