Реклама / Ads
2| 3014 |14.04.2024 НОВИНИ

Израелският "Железен купол" - какво представлява и как работи? /видео/

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Израел използва многопластов отбранителен щит, за да блокира масовото нападение на Иран с дронове и ракети срещу израелска територия през нощта. Защитният му комплекс включва системата "Железен купол", която прехваща атаки от по-близко разстояние, и системите "Стрела-2" и "Стрела-3", проектирани срещу балистични ракети с обхват от 2400 километра.
 

Израел усъвършенства въздушната си отбрана, след като през 1991 г. по време на войната в Персийския залив беше подложен на иракски залпове Scud, пише Ройтерс.

Системата за далечни разстояния "Стрела-2" и "Стрела-3", разработена от Израел с оглед на иранската ракетна заплаха, е предназначена за прехващане на балистични ракети извън земната атмосфера, като използва отделяща се бойна глава, която се сблъсква с целта.






Тя работи на височина, която позволява безопасното разпръскване на всякакви неконвенционални бойни глави.


Държавната компания Israel Aerospace Industries е основният изпълнител на проекта, а Boeing  участва в производството на прехващачите.


На 31 октомври израелските военни съобщиха, че са използвали системата за противовъздушна отбрана "Стрела" за първи път от началото на войната с Хамас на 7 октомври, за да прихванат ракета земя-повърхност в Червено море, изстреляна към територията на страната.

На 28 септември Германия подписа писмо за ангажимент с Израел за закупуване на системата за противоракетна отбрана Arrow-3 за близо 4 млрд. евро (4,2 млрд. долара).


Системата със среден обсег на действие David's Sling е предназначена за сваляне на балистични ракети, изстреляни на разстояние от 100 до 200 км.


Разработена и произведена съвместно от израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems и американската Raytheon Co, системата David's Sling е предназначена и за прехващане на самолети, безпилотни самолети и крилати ракети.


ЖЕЛЕЗЕН КУПОЛ


Системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" с малък обсег на действие е създадена, за да прехваща ракети от вида на тези, изстрелвани от палестинското ислямистко движение Хамас в Газа.







Разработена от държавната компания Rafael Advanced Defense Systems с подкрепата на САЩ, тя влезе в експлоатация през 2011 г. Всяка единица, теглена от камион, изстрелва ракети с радарно насочване, за да взривява във въздуха заплахи с малък обсег като ракети, минохвъргачки и безпилотни самолети.


Rafael твърди, че е доставила две батареи Iron Dome на армията на САЩ през 2020 г. Украйна също търси доставки във войната си с Русия, въпреки че досега Израел е предоставил на Киев само хуманитарна помощ и гражданска защита.


През 2017 г. беше разположена военноморска версия на "Железен купол" за защита на кораби и морски средства.


Системата бързо определя дали ракетата е на път да удари населено място; ако не е, ракетата се игнорира и се оставя да се приземи безвредно.


Първоначално системата "Железен купол" беше обявена като осигуряваща покритие с размерите на град срещу ракети с обсег между 4 и 70 км, но според експертите впоследствие този обсег е бил разширен.


СИСТЕМА, БАЗИРАНА НА ЛАЗЕР


Израелските системи за прихващане струват между десетки хиляди и милиони долари, за да свалят входящи заплахи. Израел разработва лазерна система за неутрализиране на вражески ракети и безпилотни летателни апарати на цена от едва 2 долара за едно прехващане.

 

Ройтерс, преводът е на ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3220 |14.04.2024 "Грижата" на Путин за руснаците - Оренбург плува под водите на река Урал /видео/ . 2| 2586 |14.04.2024 Руслан Трад: Събитията не са приключили и вероятно ще видим израелски атаки в Сирия, Ливан и Газа . 1| 3579 |14.04.2024 Българските състезателки спечелиха общо осем медала на Световната купа по художествена гимнастика . 3| 2566 |14.04.2024 Министър Запрянов: Няма военна заплаха за България, общата система за ПВО на НАТО работи нормално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads