Реклама / Ads
8| 5877 |06.10.2022 НОВИНИ

Израелският военен експерт Генделман: Украинската армия си връща Херсон! И стига до Крим?

.
Към Херсон
Украинската армия продължава контранастъплението и бързо освобождава все повече и повече територии, които са били под руска окупация. Само през последните дни Въоръжените сили на Украйна установиха контрол над десетки населени места в Херсонска област и на практика напълно изтласкаха руските сили от Харков. На 225-ия ден от войната Русия напълно се оттегли с около четири хиляди квадратни километра.
 

Как може да се развие по-нататък ситуацията на фронта? Ето какво казва пред опозиционния сайт "Meduza" израелският военен експерт Давид Генделман.


Украинската армия е в настъпление както на североизток, така и на югозапад. Това означава, че са натрупани достатъчно стратегически резерви, свършена е много работа. Що се отнася до североизточното направление, сега всички отделни украински предмостия по източния бряг на река Оскол са обединени в едно - и това ни позволява да развием настъпление към Сватово. Успехът в това направление може да срине целия североизточен фронт в района на Луганск.В същото време виждаме украински успехи в Херсонско направление, там също са прехвърлени допълнителни резерви. На 4 октомври видяхме значително отстъпление на руската армия. Украинската армия проби Днепър в източния сектор, руснаците трябваше да отстъпят в централния сектор, за да не бъдат обкръжени, коментира той.


В руската армия просто няма достатъчно кадри на фронта. В резултат на това се образуват слаби участъци, които се отварят от украинското разузнаване, след което там се съсредоточават превъзхождащи сили, извършва се пробив и руската армия отстъпва, включително в съседни райони, за да не бъде обкръжена. Именно след успеха на украинската Балаклейско-Изюмска операция в Русия най-после беше обявена мобилизация, защото фактът, че нямаше достатъчно личен състав, смятам, беше изложен направо пред Путин. Засега мобилизацията не е дала ефект. Да видим колко ще помогне това, когато мобилизираните започнат масово да отиват на фронта. Но не се знаеу къде ще бъде фронтът дотогава и къде ще трябва да се стабилизира. Докато предната част продължава да се движи и да се движи, казва Генделман.

 

Експертът отговаряи на въпроса, дали ще се превземе Херсон: Зависи колко резерви украинската армия може да хвърли там сега и колко успешно руснаците ще успеят да изградят втора отбранителна линия. Трудно е да се каже. От една страна, вече сме свидетели на доста успешно настъпление, но от друга, не знаем колко украински сили са хвърлени там и колко още могат да бъдат осигурени, за да се превземе напълно Херсон и да се ликвидира херсонската групировка на руснаците.

 

Приоритети на украинската армия в момента са както Херсон, така и североизточният участък на фронта в Луганска област. Сега има два основни удара . В стратегически и географски смисъл Херсон е по-важен. Но виждаме, че големи сили се групират и на североизток. Може би ще се положат усилия за спиране на опитите за руско настъпление в района на Бахмут. Би било идеално да се консолидира успехът и в двете посоки, но зависи колко ще са резерви.


Тази война освен всичко друго показа, че правенето на каквито и да било дългосрочни прогнози е неблагодарна работа. Следователно екстраполацията според мен е грешна в този случай. Ако толкова много километри са били изминати през последните три дни, колко километра ще се изминат останалите? Не става така, защото всички тези километри означават много кръв, много боеприпаси, много материални загуби. Затова рано или късно ще спрат и няма да могат да поддържат такова темпо. Целият въпрос е къде точно ще спрат. Въпреки че е трудно да се каже и не бих прогнозирал повече от следващите няколко дни, смята той.


Той коментира и възможността за връщане на Крим от Украйна: ако по-рано мнозина казваха, че преминаването към Крим означава някакви драстични политически промени, сега, всъщност, дори от гледна точка на Руската федерация, вече няма разлика между Херсон и Крим. Но от военна гледна точка, ние все още  трябва да освободим много територии по пътя. Крим все още не е непосредствена цел на офанзивата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2991 |05.10.2022 Комуникационен експерт: Много говорене и много напрежение по време на предизборната кампания . 0| 3152 |05.10.2022 Военен експерт за версиите за взрива в завод ”Арсенал” . 0| 3530 |05.10.2022 Откриха останките на двете жени в ”Арсенал”. Експерт: Имало е взрив над разрешената норма . 6| 3163 |03.10.2022 Германски експерт: По-добре експертен кабинет на ГЕРБ и ПП, отколкото четвърто служебно правителство на Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads